IZJEDAJUĆE SUMNJE

Svaki treći testirani Srbin nije otac 'svog' djeteta

08.05.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Svaki treći muškarac koji se testira u DNK laboratoriju beogradskog Instituta za sudsku medicinu, gdje se godišnje obavi oko 250 testova spornog očinstva, nije otac djeteta

Voditelj laboratorija Oliver Stojković kazao je Tanjugu da ne treba zaboraviti da testirani muškarci imaju razloga sumnjati u svoje očinstvo, zbog čega i dolaze na testiranje. U općoj populaciji, taj broj je znatno manji i iznosi oko 10 posto.

Oko 100 vještačenja godišnje obavi se uz sudski nalog, a ostali testovi rade se na privatne zahtjeve. Među potonjima, njih stotinjak obavlja se uz identifikaciju stranaka, u proceduri koja osigurava da kasniji nalazi mogu biti vjerodostojni dokaz u eventualnom sudskom postupku.

U preostalih pedesetak testova koriste su uzorci koji u laboratorij stižu poštom ili stranke same donose, ali se kasnije ne mogu koristiti kao dokaz na sudu, već samo za rješavanje osobnih dvojbi, s obzirom na to da vještaci ne mogu biti sigurni od koga su uzorci zapravo prikupljeni.

Kao standardni uzorak za DNK analize uzima se bris sluznice usne šupljine, a procedura je sigurna i bezbolna. Rezultati su gotovi za pet do šest sati, tako da se nalaz onima koji se testiraju javlja telefonom najčešće već sutradan, kazao je Stojković.

Utvrđivanje očinstva moguće je i u trudnoći, a uzorak je moguće uzeti već od devetog tjedna trudnoće. To se čini u ginekološkim ordinacijama, a procedura je sigurna za plod i daljnju trudnoću.

Čak i kada 'sporni' otac više nije živ, njegovo očinstvo moguće je utvrditi na više načina, prvenstveno uz pomoć bliskih srodnika, ali i u slučaju da su osobi prilikom neke dijagnostičke procedure uzimani uzorci tkiva ili organa. 'Tada se, na zahtjev suda, takvi uzorci mogu preuzeti i analizirati', rekao je sugovornik Tanjuga.

Uzorci se mogu prikupiti i iz krvi prilikom obdukcije, a bez vremenskog ograničenja iz zuba i kostiju prilikom ekshumacije, isključivo po nalogu suda.

Osim na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu i Novom Sadu, procedure DNK analize obavljaju se i na Biološkom fakultetu u Beogradu te u pojedinim privatnim klinikama.