KSENOFOBNI ARGENTINCI

Svaki treći stanovnik Buenos Airesa ne bi Židova za susjeda

07.10.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Buenos Airesu pokazuje da bi trećina stanovnika glavnog argentinskoga grada svakako izbjegla živjeti u kvartu sa značajnom prisutnošću Židova

S obzirom da je Argentina latinoamerička država s najvećim brojem Židova (oko 300.000), izvještaj je podigao veliku prašinu i izazvao vruće medijske debate.

Ispitano je 1.500 punoljetnih građana od kojih velik broj tvrdi da Židovi 'previše' govore o Holokaustu, 53 posto ih smatra da su lojalniji Izraelu nego Argentini, a dvije trećine ih smatra da imaju veliku moć u financijskim tržištima, odnosno da ih 'samo zanima gomilanje novca'.

Sociolozi smatraju da se ksenofobija (u ovom slučaju i antisemitizam) u Argentini tiče i mnogih drugih etničkih grupacija (Argentina ne poznaje pojam manjina pa se govori o 'etnijama' ili o 'kolektivitetima'). Primjerice, poznata je socijalna mržnja prema takozvanim 'cabecitas negras', onima s crnom kosom i tamnoputom kožom, dakle potomcima indijanskih plemena iz Argentine ili susjednih zemalja, naročito Čilea, Bolivije i Paragvaja.

Victor Ramos, jedan od osnivača Nacionalnog instituta za borbu protiv rasizma i ksenofobije, tvrdi da Židovi nisu diskriminirani više od pripadnika drugih etniciteta, ali priznaje da je antisemitizam u porastu.

Zapravo, anketirani građani ipak bi radije živjeli pored Židova nego pored (kako su redom kazali) Čileanaca, Bolivijaca, Arapa, Paragvajaca ili Korejaca, odnosno Kineza.