Netanyahu pod kritikama

Svaki Izraelac dobit će 220 dolara 'korona pomoći', tisuće prosvjeduju protiv trošenja

26.07.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odobrila je jednokratnu pomoć od 220 američkih dolara za gotovo sve izraelske državljane u sklopu borbe protiv koronavirusa. Ukupni paket pomoći, namijenjen svim Izraelcima koji zarađuju manje od 16.000 dolara mjesečno, državnu će blagajnu stajati 6,5 milijarda izraelskih šekela (1,9 milijarda dolara).

To je Netanyahuove kritičare potaknulo da ga optuže za "neselektivno" i "rasipno" trošenje novca. Ministar financija Izrael Katz, poput Netanyahua član desno orijentirane stranke Likud, potez brani ističući da će se ti novci vratiti u ekonomiju opustošenu restrikcijama i karantenom uvedenima zbog pandemije koronavirusa.

Svi izraelski građani automatski će na bankovni račun dobiti 750 šekela (220 dolara) te još 500 šekela (oko 150 dolara) za svako dijete, odnosno najviše do troje djece, stoji u priopćenju.

Tisuće Izraelaca su ranije ovaj mjesec izašle na ulice Tel Aviva prosvjedujući protiv ekonomske politike Netanyahua.

Više od 10 tisuća ljudi okupilo se na središnjem Trgu Rabin kako bi skrenuli pozornost na financijske poteškoće koje je donijela koronakriza, pogotovo kod samozaposlenih. Otuživali su vladu da se ne brine dovoljno za potrebe građana.

Restrikcije uvedene zbog koronavirusa zadale su težak udarac izraelskoj ekonomiji. Broj nezaposlenih nedavno je narastao na više od 20 posto. Raste i broj novozaraženih, zbog čega prijete nove restrikcije