JURICA SAVJETUJE

Svaki dan je Valentinovo

09.02.2012 u 20:11

Bionic
Reading

Amor bocka svojim strelicama, u Magazinu pjevaju ”simpa, simpa, simpatija si ti...”, poslovica kaže da ljubav putuje kroz želudac. Apsolutno se slažemo sa svime, a Jurica savjetuje koje sastojke treba ukomponirati u simfoniju ljubavi kako bismo sretni proveli dan zaljubljenih

Valentinovo je iza ugla i, ako ste, poput mene, ove godine odlučili odbaciti trend ignoriranja takvih praznika, odnosno ne biti mainstream u svoj toj pomodnoj alternativi, onda mu se sigurno veselite. U slučaju da ste solo, nemojte prestati čitati. Ovaj praznik slavite kao praznik ljubavi prema sebi samome ili se napokon drznite poslati dugogodišnjoj simpatiji pisamce ili još jednostavnije e-čestitku.

Prvo što nam svima pada na pamet za Valentinovo su cvijeće i čokoladne praline. Oboje je urnebesno dosadno, čak i u kombinaciji. Cvijeće i čokoladice bi trebale tek upotpuniti dojam ili biti uvod, a ne činiti glavninu poklona. Napišite par romantičnih riječi ili ljubavno pismo dragoj osobi na komadu papira i ubacite u pismo, pa uz to možete, ali ne morate pokloniti cvijetak ili čokoladicu. :)

Dok odlazak u restoran može biti romantičan, divna je gesta skuhati ukusnu večeru koju oboje volite jesti. Skuhajte je sami ili zajedno, kombinirajući prirodne sastojke; uz finu glazbu i ugodnu rasvjetu – neka proces izrade bude senzualna igra, uvod u ono što slijedi.

Na meniju - ljubav

Kod planiranja menija na vama je da odlučite koliko daleko želite ići. Naručite dostavu, a potrudite se oko deserta. Nemojte se zamarati jelima i scenarijima koji se pripremaju satima, bitno je dobro ukomponirati nekoliko faktora koji će probuditi osjetila. Napravite ono jelo koje vas podsjeća na lijep zajednički trenutak na ljetovanju ili putovanju.

Otvorite bocu crnog vina. Bijelo vino ide uz bijelo meso, a crno vino uz crveno meso. To je načelno točno s ponekom iznimkom – primjerice, crno vino može fino ići uz pečenu puretinu ili piletinu, ali blago začinjeni obroci pretežno traže vino bez tanina koje bi jelu moglo dati pomalo metalan okus. Crno vino uz boju koja asocira na strast, donosi i hrpu antioksidanata.

Napravite meksički mole umak koji je odličan dodatak mesu pečenom na tavi ili u pećnici, a prepun je čarobnih okusa. Pravi se vrlo brzo i lako. Uzmite: razmrvljene čili papričice (može i prah kajenskog papra ako nemate papričice), jedan manji luk, češanj češnjaka, nekoliko žlica pasirane rajčice, žlicu grožđica, žlicu tostiranih sjemenki sezama, sušeni origano, malo papra, sol, voda, po četvrtinu žličice praha cimeta, klinčića, kumina, korijandera, anisa – ako nemate te začine, onda vam za prvu pomoć može dobro doći gotova mješavina začina za medenjake - i svakako tamna čokolada. Možete upotrijebiti i nezaslađeni kakao prah koji ćete pomiješati s malo vode. Luk i češnjak usitnite u blenderu; kratko prepržite na biljnom ulju da luk postane staklast; dodajte sve začine i stalno miješajući popržite još pola minute – pazite da ne izgori. Sada sve ubacite u oprani blender i usitnite da se pretvori u pastu. Ako želite glatki umak, protisnite pastu kroz gusto cjedilo. Dodajte otprilike tridesetak grama otopljene tamne čokolade ili kakao praha i onoliko vode da biste postigli željenu konzistenciju.

Uz meso i mole umak skuhajte mirisnu basmati rižu te poslužite kriške oguljenog avokada koji ste marinirali u soku limuna, maslinovog ulja i češnjaka.

I, na kraju, desert

Za desert slijedi također genijalno jednostavna i zdrava poslastica. Narežite jabuke, banane i ananas na komade veličine zalogaja; u šalici umiješajte ekstrakt vanilije, žličicu ruma, mrvicu čilija, đumbira, cimeta i sok jedne naranče. Zagrijte malo maslaca ili biljnog ulja (idealno bi bilo kokosovo) na tavi i ubacite komade voća. Miješajući prepecite nekoliko minuta; zalijte voće sastojcima iz šalice i na jakoj vatri pričekajte da rum i sok malčice ispare. Servirano posipajte medom i tostiranim ugrubo nasjeckanim bademima. Hranite jedno drugo prstima. ;)

Ustvari, prebacite desert u spavaću sobu – romantika u kupaonici je super ako imate kadu u koju oboje možete stati k'o ljudi, a ne kao natrpane konzervirane sardine. Dakle, spavaću sobu prije večere ukrasite laticama cvijećem i svijećama (ljubitelji gotike i obitelji Addams neka slobodno zapale i koju lanternu za groblje); jedna svijeća neka bude mirisna. Kupite organsko ulje za masažu s mirisom ylang-ylanga ili vanilije. Zagrijte ga među dlanovima ili pod mlazom tople vode i udri miško... LOL

Suma sumarum, kako za večeru, tako i za cijeli dan Sv. Valentina, leži u afrodizijacima. Stare Maje (a i oni mlađi među njima) obožavale su čokoladu tvrdeći da je to hrana dostojna bogova, a naša je civilizacija dokazala da čokolada, osim antioksidanata, opušta tijelo čineći nas sretnima. Isto vrijedi i za ljuti čili i jače začinjenu hranu – male količine nas griju i stimuliraju proizvodnju endorfina. Tu je i alkohol koji spušta razinu inhibicija kod mnogih, dakako u maloj količini. Med je u raznim kulturama gledan kao simbol razmnožavanja, dok banane oblikom asociraju na putene strasti, a i bogate kalijem i vitaminima B pružaju osjećaj ugode.

S Valentinovim ili bez njega, ako vaša polovica ne cijeni male i bitne geste, ako visi za računalom, izgovorima se izvlači iz zajedničke intime ili jednostavno nije tu, onda se zapitajte koliko vas je netko takav doista vrijedan.