PORAZNA STATISTIKA

Svake tri sekunde u svijetu se uda jedna djevojčica

05.08.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Udaja maloljetnica, koja krade djetinjstvo milijunima djevojčica diljem svijeta i osuđuje ih često na život u siromaštvu, neznanju i bolesti, jedna je od najvećih zapreka razvoju, objavile su udruge za ljudska prava, prenosi agencija Reuters

Svake tri sekunde udaje se po jedna djevojka mlađa od 18 godina, što je 10 milijuna svake godine. Udaju se često bez pristanka i katkad za puno starijeg muškarca, a takva je praksa najraširenija u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji, navodi humanitarna organizacija Plan UK.

'To je jedan od najvećih izazova našeg doba i moramo progovoriti u ime milijuna djevojčica udatih bez njihove volje', navodi čelnica Plan UK Marie Staunton u uvodniku globalnog izvješća o udaji djevojčica.

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima djeteta brak sklopljen u dobi ispod 18 godina kršenje je prava djeteta. No prema Međunarodnom centru za istraživanje položaja žena (ICRW), u svijetu je više od 50 milijuna djevojčica nevjesta. Očekuje se da će brojka narasti na 100 milijuna u idućem desetljeću.

Prema aktivistima za ljudska prava šest od osam UN-ovih milenijskih ciljeva do 2015. izravno je povezano uz udaju djevojčica. To su iskorjenjivanje krajnjeg siromaštva i gladi; univerzalno osnovno obrazovanje; promicanje rodne jednakosti i jačanje položaja žena; smanjenje smrtnosti djece, poboljšanje zdravlja majki; borba protiv HIV/AIDS-a, protiv malarije i drugih bolesti.

U Nigeru, Čadu i Maliju, više od 70 posto djevojčica udano je prije nego napune 18. Takvih je brakova 50 posto u Bangladešu, Gvineji, Centralnoafričkoj Republici, Mozamiku, Burkini Fasu i Nepalu, a slijede Etiopija, Malavi, Madagaskar, Sijera Leone, Kamerun, Eritreja, Uganda, Indija, Nikaragva, Zambija i Tanzanija s nešto više od 40 posto. Razlozi variraju od tradicije, patrijarhata, očuvanja djevičanstva do suše i gladi.

Djevojčice mlađe od 15 nedovoljno su razvijene i imaju pet puta više izgleda da umru tijekom trudnoće ili na porodu od 20-godišnje žene, navodi američka Agencija za međunarodni razvoj. Takva je smrtnost česta u zemljama u razvoju sa slabom prenatalnom i postnatalnom skrbi. U Africi 60 posto žena i djevojčica rađa bez medicinske osobe, prema podacima UN-ova svjetskog populacijskog fonda.

U svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina umire tijekom trudnoće i poroda, prema UNICEF-u, no opasnost je velika i za novorođenčad koja ima više izgleda biti slabije porođajne težine i nedonoščad.

Nadalje, djevojčice gurnute u brak imaju daleko više izgleda da budu zaražene virusom HIV/AIDS jer su manje sposobne s mužem pregovarati o sigurnom seksu.

Iako je analna fistula iskorijenjena u razvijenim zemljama u 19. stoljeća kada je otkriven carski rez, u zemljama u razvoju ona je tragična posljedica preranog poroda tjelesno nedozrele djevojčice. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji fistula pogađa 2 milijuna žena u svijetu, uglavnom u Africi.

U svjedočanstvu iz Kenije, Reuters piše da obitelji prodaju djevojčice za otprilike 168 dolara. Prodaja raste kako se stanje pogoršava, primjerice s aktualnom sušom. Tako humanitarna udruga ne može locirati 3.060 djece izvučene iz škola. Neka od njih su kod imućnije rodbine, druga rade kao posluga, a preostale su djevojčice prodane za brak.