OTIMAČINA TUĐIH KUĆA?

Svaguša pod udarom DORH-a

09.02.2010 u 09:03

Bionic
Reading

DORH sumnjiči Joška Svagušu, vlasnika pekarske tvrtke, predsjednika NK Hajduk i bliskog prijatelja splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, da je na nezakonit način postao vlasnikom oko 120 nekretnina na području Rogoznice, koje već otprije imaju vlasnike. Jutarnji list doznaje da će Svaguša uskoro na razgovor s policijom

Prema pisanju tog dnevnika, riječ je o nizu kuća i vrtova u središtu Rogoznice te pašnjaka i obora na Krčinama i Oglavcima čiji su pravi vlasnici preko noći ostali bez svoje imovine i slučajno to doznali. Državno odvjetništvo potvrdilo je za Jutarnji list da će od policije zatražiti provođenje izvidnih radnji u slučaju misterioznih Svagušinih uknjižbi na tuđe vlasništvo.

'Formirali smo spise te će se od policijske uprave zatražiti provođenje izvidnih radnji u cilju provjere osnovanosti navoda iznesenih u novinskom članku i razjašnjenja svih okolnosti slučaja', poručili su iz šibenskoga Državnog odvjetništva.

Jutarnji je o otimačini doznao od odvjetnika obitelji Radić koja je bila u postupku upisa u zemljišne knjige, ali je doznala da je na parcelu već uknjižen Joško Svaguša. Za posjed koji je djed Tonke Radić kupio još 1929. morali su pokrenuti sudski spor radi dokazivanja vlasništva. Istu proceduru dokazivanja vlasništva morat će proći i Slava Ercegović, a bez vlasništva nad vrtom ostala je i Tona Biljaković. Prema neslužbenim informacijama, Svaguša je na sumnjiv način došao do vlasništva nad najmanje 120 nekretnina.

U Ministarstvu pravosuđa smatraju da do ilegalne uknjižbe ne može doći.

'Kod prijenosa ili upisa prava vlasništva isti se vrši temeljem vjerodostojnih isprava koje sud provjerava te ako otuđitelj nekretnina nije upisani zemljižnoknjižni vlasnik, prijenos na novog vlasnika se ne može izvršiti', tvrde. Neslužbeno savjetuju da svi vlasnici jednom godišnje provjere je li im se netko uknjižio u vlasništvo, piše Jutarnji i podsjeća na 'tri koraka za sigurno vlasništvo':

1. Nakon kupnje, nasljeđivanja ili dobivanja na dar nekretnine u kojoj vlasnik namjerava živjeti obavezno što prije u policiji prijaviti novo prebivalište i potvrdu o prebivalištu odnijeti u gruntovnicu.

2. Vlasnici mogu povremeno provjeriti stanje u gruntovnici, odnosno uvjeriti se da netko drugi nije uknjižen na njihovu nekretninu.

3. Nije vlasnik nekretnine onaj tko ju je prvi kupio nego onaj tko se prvi uknjižio.