HRVATSKI NAČIN

Svađa protiv najma Mjesnog doma nauštrb radnih mjesta

10.06.2011 u 20:07

Bionic
Reading

'Pet godina radim u potpunoj tišini i ne želim postati zanimljiv medijima, međutim, ovo što sam mi se dogodilo u Slatini – događa se samo u Hrvatskoj', rekao je za tportal Darijo Slivac, obrtnik iz Orahovice koji je u iznajmljenom prostoru doma Mjesnog odbora Vladimira Nazora u Slatini namjeravao otvoriti pogon za šivanje odjeće s pedeset novih radnih mjesta

Dom na koji je računao mještani tog mjesnog odbora izgradili su vlastitim rukama još početkom devedesetih i za njega su emotivno vezani. Tijekom godine prostor koriste za karmine, svatovske zabave, oproštajne večere, druženje djece i različite obljetnice, pa se nisu složili s idejom da ga koristi netko drugi, naročito ako bi u tome bio prisutan privatni interes. Na nedavno održanom večernjem sastanku stotinjak je mještana tražilo pojašnjenje ovakvom rješenju Vijeća mjesnog odbora i na njemu temeljenoj odluci Grada o najmu prostora orahovičkom obrtniku.

'Nema govora o privatnim interesima i ikakvoj uplati novca u ičije džepove. Vodili smo se jedino mišlju da Slatinčanima treba posao i da im to treba omogućiti“, rekao je Petar Bilen, predsjednik Mjesnog odbora. Na jučer održanom sastanku u slatinskoj gradskoj upravi, na kojem su bili predstavnici obiju strana, riješene su nesuglasice i utvrđeno da je većina članova Vijeća Mjesnog odbora dala odobrenje za najam i time je odluka Grada bila utemeljena i korektna.

Demantirana je tvrdnja da će dom koji su gradili mještani, a, logično, pripada Gradu, biti trajno vlasništvo privatnika. Najam je trebao trajati pet godina, a nakon što bi zgrada bila preuređena za poslovni prostor, obrtnik se namjeravao preseliti u veći prostor i vratiti zgradu građanima.

'Gospodin Slivac javio mi je da odustaje od ove lokacije jer ne želi dolaziti tamo gdje nije poželjan. Ipak, dat ćemo sve od sebe, potražiti mu drugi prostor i pokušati ga zadržati u Slatini. To je ozbiljan čovjek i do sada je već zaposlio trideset žena, a do 1. rujna ove godine zaposlit će ih još dvadeset', rekao je slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš.

Orahovički obrtnik, rečeno je tijekom sastanka, u strojeve potrebne za proizvodnju odjeće već je uložio 100 tisuća eura. Iako, sam kaže, vjerojatno neće odustati od lokacije proizvodnog pogona u Slatini, realizacija projekta u sklopu Doma od sada je za njega 'svršena stvar'.