NITKO IH NE ŽELI

Svađa Pariza i Rima zbog arapskih imigranata

08.04.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Tenzije između Italije i Francuske kako bi se 'riješile' 21.000 tuniških izbjeglica koji su stigli do otoka Lampedusa, ne jenjavaju i jučer su postigle do sada najveći stupanj. Ministar unutarnjih poslova Italije, Roberto Maroni, optužio je službeni Pariz da 'ne želi suradnju' i da se 'ponaša agresivno prema Rimu'. Francuski kolega, Claude Guéant, odgovara: 'Italija ima problem i mi shvaćamo koliko je to teško, ali Francuska nema namjeru predati se valovima ekonomske migracije.'

Dok je premijer Silvio Berlusconi potpisivao dekret kojim će se odobriti privremeni boravak Tunižanima koji su ušli na teritorij Italije, Pariz je davao instrukcije graničnoj policiji da pooštri nadgledanje granice s Italijom. Ustvari, Francuska već nekoliko tjedana vraća u Italiju Tunižane koji su stigli na granicu.

Prema nekim podacima, dostupnima talijanskim medijima, radi se o 2.500 azilanata.

Sada, kad vidi da Rim Tunižanima daje privremeni boravak, ministar Guéant je poslao priopćenje u kojem se policiju podsjeća kako postupiti: osim valjane potvrde o boravku, azilanti će morati pokazati valjanu putovnicu, kartu s kojom su stigli u Europu (¡?), dovoljno sredstava za boravak u Francuskoj (62 eura na dan, odnosno 31 eura ako imaju osigurano prenoćište) te će morati dokazati da ne predstavljaju opasnost za francusko društvo i da nisu ušli u Francusku u zadnja tri mjeseca.

To su, brani se francuska policija, uvriježene norme Schengenskog sustava. Problem je u tome što Italija Tunižane tretira kao izbjeglice, u nadi da odu s njezina teritorija, a Francuska pokušava te ljude tretirati kao ilegalce kako bi im mogla zabranila ulazak.

Dok političari ratuju, talijanska pomorska policija nastavlja pretraživati more u potrazi za moguće preživjela brodoloma od srijede kada je 39 milja južno od Lampeduse potonuo brod s oko 300 izbjeglica iz Libije, pri čemu je smrtno stradalo ili nestalo gotovo 250 osoba. Samo je 53 ljudi nađeno živo. Policija je našla 20 mrtva tijela i gube se nade u pozitivan ishod potrage.