UKLONJENA KUPOLA

Sva nafta iz bušotine ponovno u Meksičkom zaljevu

23.06.2010 u 22:41

Bionic
Reading

Korporacija BP u srijedu je, zbog nezgode s podvodnim robotom, uklonila kupolu za crpljenje nafte sa svoje oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu, pa sva nafta ponovo istječe u more, objavio je admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda saveznim službama angažiranim na čišćenju naftne mrlje

Nakon udarca podvodnog robota u sustav za ventiliranje, BP je bio prisiljen ukloniti kupolu koja je dnevno prikupljala oko 3,8 milijuna litara nafte, približno polovicu količine koja svakodnevno istječe u more od 20. travnja, kada je eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon.

Kupola je uklonjena, a ekipe provjeravaju formiraju li se u njoj tzv. hidrati, nakupine poput kristala koje mogu začepiti cijev kojom se nafta crpi u tanker na površini. Admiral Allen nije rekao koliko dugo to može potrajati.

Prije problema s kupolom, sustav je prikupio oko 2,6 milijuna litara nafte u posljednja 24 sata, od čega je 1,65 milijuna litara spaljeno na površini, objavio je BP. Trenutačno najgore procjene govore da dnevno u zaljev istječe oko 9,45 milijuna litara nafte na dan.

Od incidenta na platformi 20. travnja, procjenjuje se da je u Meksički zaljev isteklo između 253 i 480 milijuna litara nafte.