ALBANCI VS. SRBI

Suzavcem spriječen sukob na Kosovu

30.05.2010 u 15:33

Bionic
Reading

NATO-ovi vojnici na Kosovu raspoređeni su u nedjelju zajedno s kosovskim policajcima kako bi spriječili sukob Albanaca i Srba u Mitrovici, na sjeveru Kosova, gdje se održavaju lokalni izbori zbog kojih je poslijepodne naglo počela rasti napetost

To raspoređivanje događa se nakon prosvjeda u kojima je sudjelovalo više tisuća Albanaca, bivših boraca u sukobu 1998.-99. koji su se okupili u južnom dijelu grada kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja lokalnih izbora koje u sjevernom dijelu grada organiziraju Srbi uz potporu vlade u Beogradu.

Stotinjak pripadnika kosovske specijalne policije i vojnika KFOR-a, NATO-ovih međunarodnih snaga na Kosovu, rasporedili su se na mostu na rijeci Ibru koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru, javio je AFP.

Stiglo im je i pojačanje s pedesetak policajaca Europskih snaga na Kosovu (EULEX). Na mjestu događaja bila su i tri oklopna vozila.

"Uporabili smo manju količinu suzavca i pokušali zaustaviti skupine Srba i Albanaca kako bismo spriječili širenje sukoba", rekao je glasnogovornik kosovske policije Besim Hoti, a prenijela je agencija Reuters.

Na srpskoj strani su dvije osobe lakše ozlijeđene u međusobnom kamenovanju dviju skupina prosvjednika, izjavile su zdravstvene službe u srpskom dijelu Mitrovice.

Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasila je neovisnost u veljači 2008., ali Beograd to ne želi priznati i trenutačno na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) vodi postupak o zakonitosti proglašenja kosovske neovisnosti.