BOZANIĆEVA BOŽIĆNA PORUKA

Suvremeno društvo stvara tjeskobu i umor

16.12.2008 u 15:57

Bionic
Reading

Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu poruku u kojoj ističe da nas slavlje Božića poziva na razmatranje što je bitno u životu, a što je od drugotnog značenja

Podsjećajući da se posljednjih mjeseci diljem svijeta, pa tako i u hrvatskome društvu, često govorilo o krizi i recesiji, kardinal Bozanić upozorava da se time u ljudima izaziva lako malodušnost i nepovjerenje, osjećaj pritiješnjenosti i neslobode.

Tim se rječnikom koriste oni koji svoje uporište pronalaze u zemaljskome, koji su se suočili s nestalnošću gospodarske zbilje, s neizvjesnom dinamikom težnje prema probitku ili planiranomu napretku, rekao je kardinal, dodajući da se u kršćanskome slavlju spomenute riječi ne koriste, nego se često mogu susresti druge koje govore baš o suprotnoj dinamici.

Krist nije uzmicao i nije dopuštao da ga tko odvede s njegova puta, napominje kardinal, a prenosi Hina. Upozorava da naše suvremeno društvo stvara velik broj dobara, ali ih ujedno brzo troši. Umnaža životne ponude: dojmove, osjećaje, iskustva. Stvara umjetne vrijednosti kako bi se još više moglo trošiti, povećavajući žurbu i nemir, naveo je zagrebački nadbiskup, dodajući da društvo istodobno proizvodi tjeskobu i životni umor.

Prema njegovim riječima, sve se to pretvara u krhotine življenja, u površno skupljanje nepovezanih dijelova koji čovjeka ostavljaju nezadovoljnim, razočaranim i praznim. Moderno društvo prisiljava nas da stavimo u središte stvari, novac, bogatstvo, uspjeh, zaboravljajući čovjekove prave vrijednosti: zajedništvo, solidarnost, vjeru, nadu, rekao je.

Smatra da, u nemogućnosti da se dodirne stvarni odgovor na pitanje životne bezmjernosti i sreće, jača osjećaj nutarnjega razdora, lomova koji postaju izvorom malodušja i očaja. 'Kako mogu odvagnuti svoj život u ograničenosti zemaljskoga ako ne u mjeri neizmjernoga i vječnoga?' upitao je Bozanić, napominjući da nam Božić donosi obzorje beskonačnoga dobra.

Rođenje Božjega sina u obitelji, kako napominje, izaziva nas na zalaganje oko kulture koja u svoje središte stavlja: osobu, uzajamno sebedarje, život, obitelj, kreativnost u dobru, nadu. Vjernost i stalnost supružnika, rađanje i odgajanje djece, vjerski odgoj, to su čvrsti temelji društva, istaknuo je. Prema njegovim riječima, takav oblik društvene stabilnosti traži i zakonsku i ekonomsku potporu države i društva i ne može se izjednačiti ni s jednim od oblika zajedničkoga življenja. Štoviše, kako dodaje, treba izbjegavati sve što može potamniti njegovu vrijednost i dovesti u pitanje njegovu nezamjenjivu ulogu.

Bozanić kao čestitku za Božić ponavlja riječi proroka, ispunjene Kristovim dolaskom: 'Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku. Dok tmine zastiru pogled, toliko je dobrih ljudi koji sjaje ljubavlju. Neka nam Gospodin udijeli milost da ne previdimo veliku svjetlost Bogočovjeka na zemlji. Po zagovoru Presvete Bogorodice Marije, neka Gospodin izlije svoga Duha na sve obitelji, osobito na djecu, a bolesnima ulije snagu i strpljivost koja izvire iz Kristove poniznosti i radosti!

Čestit vam Božić i blagoslovljena nova 2009. godina!'