NE PODNOSI DJECU

Suvremeni vrtić na čekanju zbog susjeda

24.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon tri godine Općina Funtana došla je do građevinske dozvole za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica, no iako ga Funtanjani željno iščekuju, ne mogu krenuti u raspisivanje natječaja za izvođače radova. Naime, blizina budućeg vrtića nije po volji jednom od susjeda, zbog čije je žalbe gradnja odgođena

Novi vrtić i jaslice, za koje je čak i država poklonila Funtani zemljište, stjecajem okolnosti nalazit će se pokraj kuće njemačkog državljanina Christiana Petera Gratza, koji kao umirovljenik tijekom godine povremeno boravi u Funtani, a djecu navodno ne želi u blizini svoje nekretnine.

Vrtić i jaslice su od općedruštvene važnosti za naše mjesto. Moći će primiti 60-ero djece te će biti sagrađen i opremljen po najvišim europskim standardima. Imat će vlastiti sustav grijanja i hlađenja s obnovljivim izvorom energije i takozvani zeleni park na krovu s travnatim pokrovom gdje će se djeca moći igrati', kaže načelnik Općine Funtana Tomislav Čoga.

Navodi i kako se 'više puta razgovaralo s Gratzom te mu se nastojalo u svemu udovoljiti'. 'Riječ je o građevini koja je visoka prizemnica, s jednim malim, izbočenim međukatom. Odustali smo od dimnjaka, ekonomskog dvorišta, čak i kuhinju smo predvidjeli samo kao čajnu kuhinju jer će se svi topli obroci djeci kuhati u matičnom vrtiću u Vrsaru i dovoziti u Funtanu. To je suvremeni vrtić i gospodin Gratza je čak sve prihvatio, no nakon što je stiglo nepravomoćno rješenje građevinske dozvole, ponovno se žalio jer ne želi vrtić ispred kuće. Tako je građevinska dozvola za izgradnju jaslica i vrtića u Funtani, koja je u petak, 19. listopada, trebala postati pravomoćna - 'zaleđena'', navodi načelnik.

Funtanjanska djeca trenutno idu u prenapučeni vrsarski vrtić, no kako upozorava načelnik, od 1. siječnja na snagu stupa novi Pravilnik o smještaju u dječjim vrtićima RH zbog kojeg bi vrtić mogao funtanjansku djecu poslati kući.

'Siguran sam da se to neće dogoditi, no problem smo htjeli riješiti prije nego što do njega dođe. Bili smo u dilemi treba li financirati proširenje vrtića u Vrsaru ili izgraditi vrtić i jaslice, koji bi bili podružnica vrsarskog vrtića, u samoj Funtani. Odlučili smo se za mjesni vrtić jer roditeljima je ipak lakše s djecom prošetati do vrtića nego ih svakodnevno voziti u Vrsar, a važno je napomenuti i da smo za realizaciju tog projekta od države dobili zemljište', pojašnjava načelnik, ogorčen što je investicija od nekoliko milijuna kuna i nemjerljive društvene vrijednosti na čekanju zbog jednog jedinog sugrađanina

'To je odgovornost koja, očito, ne pritišće svojom težinom našeg sumještanina, ali pritišće nas koji vodimo ovu općinu i dužnost nam je voditi je prema prosperitetu, a ne sukobljavanjima. Jaslice i vrtić ipak su od većeg interesa za Funtanu od toga da, sa svim poštovanjem, nekome smetaju u blizini. Kada se to riješi, bit će to samo jedna ružna epizoda, zato ne treba pretjerivati s osudama, ali se ipak treba zapitati bi li netko od nas imao u svijetu smjelosti zaustaviti standard, razvoj, napredak mjesta u kojem živi', napominje načelnik Čoga.

Općina Funtana organizirala je dvije javne rasprave, a prema načelnikovim riječima, gospodin Gratza nije uložio nikakav prigovor. 'Čekao je da dobijemo dozvolu, pa se onda žalio. Ova općina je dobrohotno i njemu dok je gradio svoju kuću izlazila u susret', napominje Čoga.

Gratzovu žalbu rješava Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH, a Funtanjani se nadaju da će biti riješena uskoro u njihovu korist, no u svakom slučaju, prolongirat će izgradnju vrtića na neko vrijeme.