U KLAGENFURTU

Sutra počinje prvi proces u aferi Hypo

28.02.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Pred koruškim sudom u Klagenfurtu u utorak počinje prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria u kojem će na optuženičku klupu sjesti bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Österreich Gert Xander i treći menadžer banke Albin Ruhdorfer, izvješćuju austrijski mediji

Trojici optuženika sudit će jer su, na intervenciju pokojnog predsjednika koruške vlade Jörga Haidera, odobrili kredit od nešto više od dva milijuna eura zrakoplovnoj kompaniji Styrian Spirit, koja je kasnije objavila stečaj, te kredit od 150.000 eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, iako za te kredite nisu imali jamstva i bili su svjesni da neće biti vraćeni, navodi se u optužnici.

Osim za nesavjesno poslovanje, za koje optuženicima u slučaju da ih sud proglasi krivim prijeti kazna i do deset godina zatvora, Kultereru se u istom procesu sudi i za davanje lažne izjave pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta za slučaj Hypo.

Međutim, njemački politički tjednik blizak lijevom spektru političke scene, Die Zeit, u ovotjednom broju predviđa da je to prvo suđenje u slučaju Hypo tek 'tiha uvertira moćne pravosudne opere u kojoj će se sljedećih mjeseci i godina razotkriti pozadina gubitaka milijardi eura'. Unatoč Kultererovu opovrgavanju bilo kakve umiješanosti ili krivnje za velike gubitke banke, taj tjednik očekuje da će to i kasnija suđenja u slučaju Hypo posebno rasvijetliti veze politike i bankarstva u Hrvatskoj, gdje su 'pokopane milijarde'.

Kulterer, navodi Die Zeit, tvrdi da je jedva poznavao Haidera, da nije nadležan za milijarde eura izgubljene u Hrvatskoj, da za pranje novca preko zaklada u Lihtenštajnu nikad nije čuo, a da je 'bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, jednu od ključnih osoba financijskog skandala, koji se od 10. prosinca nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, osumnjičenog za korupciju u domovini, tek površno poznavao'. List podsjeća da Kulterer tvrdi da su 'optužbe da je bivši hrvatski političar u nekoliko slučajeva uz proviziju posredovao da Hypo odobri kredite u Hrvatskoj sve odreda 'netočne''.

U rasvjetljavanju svega važnu ulogu ima i hrvatsko Državno odvjetništvo, drži Die Zeit, ali ono 'za razliku od austrijskih pravosudnih organa vjerojatno ima još relativno malo toga u ruci protiv bivšeg premijera'. Jer, navodi Die Zeit, dok se u Zagrebu istraga protivSanadera gotovo isključivo temelji na iskazima svjedoka, klagenfurtsko tužilaštvo posjeduje dokument koji, kako se čini, potvrđuje optužbe. Riječ je, navodi Die Zeit, o nedatiranom jednostranom dogovoru o proviziji uz 'ugovor o kreditu broj 82' od 10. siječnja 1995, u kojem je tadašnja Koruška zemaljska i hipotekarna banka d.d. tada još mladoj Republici Hrvatskoj odobrila kredit u visini od približno 10 milijuna eura, navodno za 'kupnju i opremanje zgrada veleposlanstava', a vjerojatno za nabavu oružja. S hrvatske strane je kreditni ugovor potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić, čiji je zamjenik bio Ivo Sanader. Prema rukom unesenoj zabilješci na poleđini dogovora o proviziji, Sanaderu je 'u nazočnosti Wolfganga Kulterera predana' posrednička provizija u visini od pet posto kreditnog iznosa.

'Za hrvatsko Državno odvjetništvo bi taj tek nedavno otkriven dokument, otipkan na starinski način na mehaničkom pisaćem stroju, predstavljao odlučujući dokaz u zahtjevu za izručenjem', piše list. Međutim, tvrdi Die Zeit, tužilaštvo u Klagenfurtu predat će taj dokaz samo ako Hrvatska zauzvrat dozvoli da ispita bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji u Hrvatskoj služi kaznu zatvora, što je austrijskim istražiteljima dosad uvijek bilo odbijeno. Na temelju postojećih rezultata istrage, Zagorac bi još ove godine mogao biti optužen u još jednom parcijalnom procesu u predmetu Hypo, za što ne bi morao biti izručen Austriji, nego bi mu se sudilo u odsutnosti, ali bi ga zato, navodi list, prije toga u Hrvatskoj morali ispitati austrijski istražitelji.