SVJEŽE BAR DO KRAJA TJEDNA

Sutra najhladnije jutro, hladan i vikend

25.07.2011 u 15:05

Bionic
Reading

U aktualnom tjednu još se ne očekuje povratak ljeta jer će se i dalje zadržati prilično nestabilno vrijeme i niže temperature zraka, upozoravaju prognostičari

S proteklim vikendom ušli smo u neobično dugo i intenzivno razdoblje nestabilnog vremena i niskih temperatura zraka kakve nisu uobičajene za ovo doba godine. Još tijekom nedjelje snijeg je pao u gotovo svim višim dijelovima Alpa, uključujući i slovenske. Visina snijega na Triglavu u nedjelju je iznosila 10 cm, a temperatura zraka se spustila na samo -2°C. Na našem Zavižanu danas je pala do 5°C. Aktualni snijeg u Alpama posljedica je dotoka hladnog zraka sa sjevera Europe koji je prodro sve do Sredozemlja.

Ovako snažni prodori mogu se djelomično objasniti i time što je prije njih vladalo jako dugo razdoblje izrazito sušnog i vrućeg vremena, pa je s prvim dotokom vlažnijeg zraka atmosfera jednostavno 'eksplodirala', rekao je Rade Popadić iz udruge Crometeo.

U utorak će jutro biti najhladnije u ovom tjednu, a vjerojatno i u cijelom mjesecu, pa bi se po nekim kotlinama temperatura zraka mogla spustiti ispod 10 stupnjeva. Međutim, na našim planinama se ne očekuje snijeg. Ostatak dana u većem će dijelu zemlje biti djelomično sunčano i suho, no u poslijepodnevnim satima pljuskovi su mogući u Slavoniji i Dalmaciji. Najviše dnevne temperature kretat će se od 23 do 28°C.

U srijedu će biti još malo sunčanije i malo toplije, međutim, krajem dana će naoblačenje prvo zahvatiti sjeverni Jadran, a potom će u noći početi i kiša. Najviše dnevne temperature kretat će se od 25 do 29°C.

Bit će to uvod u nestabilan četvrtak kada su posvuda mogući pljuskovi i grmljavina, osobito na Jadranu u Slavoniji.

U petak i dane vikenda i dalje će biti vrlo nestabilno. Izmjenjivat će se sunčana razdoblja i povremene kiše. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeverac zbog kojeg se temperature uglavnom neće dizati iznad 25°C. Ni na Jadranu neće biti znatno toplije. Nedjelja će posvuda biti još nekoliko stupnjeva hladnija od subote.

Zanimljivosti

28. srpnja 1947. godine na Savi kod Zagreba počela je najintenzivnija hidrološka suša koja je trajala 126 dana.