JOŠ NIŠTA OD ZIME

Sutra hladnije, potom toplo, u četvrtak olujno

05.12.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Za nama je izrazito sušan studeni što se očituje u sniženom vodostaju rijeka i činjenici da skijališta ne rade jer snijega nema čak ni u Alpama ispod 2.000 metara. Nakon kraćeg zahlađenja u noći s ponedjeljka na utorak i u utorak, temperature će ponovno biti iznad prosjeka, a zimski scenarij će nas i nadalje zaobilaziti, najavljuju prognostičari

Nakon toplog i djelomično sunčanog prijepodneva u unutrašnjosti Hrvatske u ponedjeljak navečer i u noći na utorak uslijedit će jače zahlađenje pa su u područjima iznad 700m mogući susnježica i snijeg. Sredinom dana najviše dnevne temperature kretat će se od 13 do 17°C, no one će iza ponoći u nekim krajevima pasti do nule.

Na Jadranu će jugo navečer uz obalu sjevernog i dijela srednjeg Jadrana okrenuti na umjerenu lebić i tramontanu, a potom i buru na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Najviše dnevne temperature u većini predjela bit će između 13 i 19 celzijevaca, no navečer se očekuje postupno zahlađenje, prvo na sjevernom Jadranu. Tijekom dana svugdje će biti bar malo kiše, više u zaobalju. Navečer će preko Dalmacije proći hladna fronta pa će u Dalmaciji biti pljuskova i grmljavine.

U unutrašnjosti Hrvatske u utorak u noći i ujutro još mjestimice u Posavini i Lici može biti malo kiše, a u gorju iznad 700 metara i susnježice i snijega. Tijekom prijepodneva u većini krajeva djelomice će se razvedriti pa će veći dio dana biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar će biti uglavnom slab. Jutarnje temperature kretat će se od 0 do 5° C, a najviše dnevne od 4 do 9 stupnjeva Celzijevih.

U utorak će na Jadranu biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu bit će suho, dok je u Dalmaciji još moguće malo kiše. Na krajnjem jugu rano ujutro može i zagrmiti. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a danju će prevladavati tiho ili uz slabu tramontanu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 1 do 6° C, a uz obalu i na otocima od 7 do 13° C. Najviše dnevne bit će od 10 na sjevernom Jadranu do 17 celzijevaca na jugu Dalmacije.

U srijedu će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro ponegdje u nizinama uz maglu i niske oblake. Vjetar će biti većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnje temperature kretat će se od -4 do 1° C, a najviše dnevne od 5 do 10° C.

Srijeda će Jadranu donijeti stabilno i pretežno sunčano vrijeme, tek ponegdje uz malu naoblaku. U prvom dijelu dana puhat će slaba bura i tramontana, a u drugom će okretati na slabo jugo i lebić. Jutro će biti hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od -2 do 3° C, a uz obalu i na otocima od 5 do 11° C. Najviše dnevne kretat će se od 9° C na sjevernom Jadranu do 15° C na jugu Dalmacije.

U unutrašnjosti Hrvatske u četvrtak će se osjećati jaka sjeverozapadna situacija u kojoj se očekuje vrlo promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Oborina bi moglo biti uglavnom u Slavoniji. Puhat će umjeren do jak zapadni i sjeverozapadni vjetar koji će na udare biti olujni. Ujutro će biti svježe, ali bez mraza, a najviše dnevne temperature kretat će se od 7 do 12° C.

Na Jadranu će u četvrtak biti posvuda stabilno i suho, a malo kiše i pljuskova moguće je samo na južnom dijelu Jadrana. Puhat će slaba do umjerena tramontana koja povremeno na moru može imati vrlo jake, a na južnom moru Dalmacije navečer i olujne udare. Jutro će biti svježe, a danju ugodno s najvišim temperaturama između 12 i 16° C.

U petak i u dane vikenda u unutrašnjosti zemlje bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i natprosječno toplo za ovaj dio godine. Oborina će biti malo, uglavnom u obliku slabe kiše, pretežno tijekom subote. Vjetar će biti najjači u petak kada se u drugom dijelu dana mogu očekivati i jaki udari jugozapadnjaka. U petak je moguć slab mraz, no danju će biti toplo s maksimalnim dvoznamenkastim temperaturama. U subotu će izostati i jutarnji mraz. Dakle, zime i snijega za sada nema na vidiku.

Na Jadranu će u petak biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uglavnom će biti suho, a povremeno slabe kiše može biti osobito na Kvarneru posebno u subotu i nedjelju. U Dalmaciji će vjetar okrenuti na slabo do umjereno jugo pa će nakon prohladnog petka u dane vikenda doći do porasta temperature. U nedjelju će one uglavnom prelaziti 15° C, rekao je Rade Popadić zamjenik predsjednika udruge Crometeo

Zanimljivosti

Pučke meteorološke izreke uglavnom ističu da su hladnoće i snijeg u prosincu blagotvorni za poljoprivredu.

'Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit ima.'

'Prosinac suh vjetar pišti, proljeće suša tišti.'

'Mlak prosinac pokvari cijelu godinu.'

- 7. prosinca 1726. godine na području Pakraca počeo je snijeg koji je padao neprestance idućih 11 dana.

- 5-9. prosinca 1952. godine katastrofalan smog u Londonu odnio je 4.000 života.