3122 florence

U petak bliski susret s asteroidom koji bi mogao zbrisati život na Zemlji

31.08.2017 u 18:45

Bionic
Reading

U petak će pored Zemlje na udaljenosti od nekih sedam milijuna kilometara proći asteroid promjera gotovo pet kilometara

Asteroid je nazvan 3122 Florence, po Florence Nightingale, osnivačici moderne bolničarske službe, a ovo će biti najveće nebesko tijelo koje će prići Zemlji od devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je NASA počela pratiti ovakve fenomene.

'Iako su mnogi poznati asteroidi prošli bliže Zemlji nego što će 1. rujna proći Florence, svi su oni bili manji', rekao je šef NASA-inog Centra za istraživanje objekata u blizini Zemlje (CNEOS) Paul Chados.

Asteroid, čiji se promjer procjenjuje na 4,34 kilometra, mogao bi imati globalni utjecaj ukoliko bi pogodio Zemlju, iako se to, naravno, ne očekuje.

Idući objekt koji bi mogao prići toliko blizu Zemlji ne očekuje se prije 2500. godine. 

Asteroid 3122 Florence Izvor: Društvene mreže / Autor: Gagare1952

Znanstvenici će za proučavanje asteroida koristiti antene AreciboGodstone, a u praćenju putanje moći će uživati i astronomi-amateri.

Prema riječima urednika portala Sky And Telescope Kelly Beatty, Florence će biti lako uočljiva čak i skromnim amaterskim teleskopom.

Asteroid 3122 Florence otkriven je 1981. godine, a njegova udaljenost od Sunca kreće se od 1,0 do 2,5 astronomske jedinice i ima orbitalni period od 2,4 godine.