SLUČAJ SMS PREPISKI

Sutkinji Ivani Kršul pozlilo pod pritiskom

26.03.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Ivana Kršul, sutkinja u slučaju protiv Roberta Matanića i ostalih optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, posljednjih je dana pod pritiskom jer mnogi preispituju njezinu odluku da su SMS poruke Pukanića važeći dokaz na sudu. Pod pritiskom joj je i pozlilo, te nije došla na posao

Sutkinja Kršul jučer nije došla na posao jer joj je pozlilo, a pretpostavlja se zbog brojnih pritisaka i optužbi da je odluka o SMS prijepisima bila nezakonita.

HNS-ov Radimir Čačić jedan je od političara koji ju je prozvao, i to za 'sudski zločin', dok je SDP-ov Ranko Ostojić rekao da je to nezakonita odluka.

Samim time što je sutkinja u možda najzaštićenijem pravosudnom slučaju ikada, sutkinja Kršul je pod danonoćnom zaštitom, a time zasigurno i pod velikim pritiskom. Posljednjih mjesec-dva Kršul je, kako se doznaje, pod režimom zaštite jer je policija procijenila da je, zato što je predsjednica vijeća, ugrožena njezina sigurnost.

Osim sutkinje Kršul, posljednjih desetak dana je pod neprestanom policijskom zaštitom i predsjednik odjela sutkinje Kršul, odnosno šef USKOK-ova odjela na Županijskom sudu u Zagrebu sudac Ivan Turudić. Zašto je Turudić dobio policijsku zaštitu, jesu li povod prijetnje ili štogod drugo, još se ne zna.

Turudić: Odluku je donijelo čitavo sudsko vijeće!

'Slučaj upozorava na to u kakvim uvjetima rade suci, kakvom su javnom linču i pritisku izloženi, i to od onih koji po definiciji svoga posla to ni u kojem slučaju ne bi smjeli raditi. Ponekad se pitam znaju li te moralne vertikale što je podjela vlasti', pita se Turudić. Napominje da odluku da se Pukanićeve poruke uvrste u dokazni materijal nije donijela sutkinja Kršul autonomno, već je to odluka sudskog vijeća. Turudić također napominje da prijepise medijima nije dalo sudsko vijeće.

'Nakon svega, minimum koji sud može očekivati od Državnog odvjetništva jest da razmotri ima li u svim objedama izrečenim na račun sutkinje Kršul elemenata kaznenog djela prema pravosudnom dužnosniku', rekao je Turudić.

Na tu njegovu primjedbu u Državnom odvjetništvu samo su odvratili da bi sud, s obzirom na to da su po zakonu sva tijela državne vlasti i sve pravne osobe dužne prijaviti kaznena djela, mogao u ovome slučaju podnijeti kaznenu prijavu.