METLA U PRAVOSUĐU

Sutkinja smijenjena zbog donacija Milana Bandića

22.12.2008 u 21:29

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa dr. Ivan Šimonović razriješio je dužnosti predsjednika Visokog trgovačkog suda RH mr. Srđana Šimca, predsjednicu Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenku Marković i predsjednika Općinskog suda u Belom Manastiru Zlatka Kajtara

Odluke o razrješenju ministar Šimonović donio je na temelju odredbi članka 114. Zakona o sudovima. Predsjednik Visokog trgovačkog suda RH mr. Srđan Šimac razriješen je dužnosti predsjednika suda zato što je pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa, obavljenim nadzorom poslova sudske uprave, u Visokom Trgovačkom sudu RH utvrdila postojanje nepravilnosti, koje su utjecale na pravilno i redovito obavljanje poslova i funkcioniranje tog suda.

Utvrđene nepravilnosti odnose se na nedostatke u donošenju godišnjeg rasporeda poslova - nepropisnom vođenju upisnika sudskih predmeta, neobavljanju pregleda upisnika, nečuvanju knjiga upisnika na odgovarajući način, nepokretanju postupka za obnovu (rekonstrukciju) nestalog spisa, na gubitak (nestanak) Knjige sjednice vijeća i drugo.

Predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Marković razriješena je dužnosti predsjednice suda zato što je pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa obavljenim nadzorom poslova sudske uprave utvrdila da je Trgovački sud u Zagrebu u razdoblju od srpnja 2006. godine primio četiri donacije od različitih trgovačkih društava, iako su takve donacije u suprotnosti s izričitom odredbom članka 151. Zakona o sudovima.

Predsjednik Općinskog suda u Belom Manastiru Zlatko Kajtar razriješen je dužnosti predsjednika suda zato što su nadzorom obavljanja financijsko materijalnih poslova u Općinskom sudu u Belom Manastiru utvrđeni slučajevi nezakonitog trošenja izvanproračunskih (depozitnih) sredstava suda, navodi u priopćenju glasnogovornica Ministarstva pravosuđa RH Vesna Dovranić.