PRIMOPREDAJA MZOS-a

Šustar: Neće biti doline suza ni stopiranja reforme

26.01.2016 u 14:52

  • +2

Vedran Mornar predao dužnost novom ministru Predragu Šustaru

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Bionic
Reading

Danas je obavljena primopredaja vlasti u još jednom resoru - u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. I to bez derneka i ekscesa!

Svojem nasljedniku, Predragu Šustaru, bivši ministar Vedran Mornar tom je prilikom pred novinarima poručio: 'Pamet u glavu, raditi najbolje što je moguće za sustav i rezultati će doći.'

Mornar je ustvrdio da svoje ministarstvo ostavlja u dobrom stanju mada ne može reći da su svi problemi riješeni.

'Jedan od prvih duhova iz ormara koji je mene zatekao bio je problem Spaladium arene. Došli su mi i rekli: ti si ministar sporta, ti to moraš riješiti. Da može, vratit ćemo taj dug ako negdje iznađemo više stotina milijuna kuna', rekao je Mornar priznavši da nije mogao puno učiniti u slučajevima u kojima nije bilo dovoljno novca ili u kojima su vođeni dugotrajni sudski sporovi s izvođačima.

Najavivši da će sa Šustarom u četiri oka razgovarati o takvim stvarima, izrazio je uvjerenje da mu u globalu ostavlja resor u dobrom stanju. No istovremeno je istaknuo da će rješavanje problema u velikoj mjeri ovisiti o tome kakav će biti proračun za Ministarstvo.

Šustar je pak rekao da duboko vjeruje u procjenu novog premijera prema kojoj neće biti velikih rezova i dolina suza.

'Sjećam se kad je u Velikoj Britaniji na vlast došao Blair pa su ga pitali koja su tri najveća prioriteta. On je odgovorio: obrazovanje, obrazovanje i obrazovanje', rekao je Šustar.

Novi ministar demantirao je glasine da će reforma kurikuluma biti zaustavljena, no iz njegovih riječi dalo se naslutiti da bi moglo biti neki izmjena.

Neće biti zaustavljanje reforme

Šustar se osvrnuo i na buru koju je u krugovima stručnjaka prošli tjedna podigla najava da bi nova vlada mogla zaustaviti reformu kurikuluma koja bi naš obrazovni sustav trebala osuvremeniti i približiti onima u razvijenim zemljama. Činjenicu da se u Saboru navodno greškom našao plan prema kojem je trebalo slijediti njezino stopiranje pripisao je postizbornim usuglašavanjima.

'To pripisujem postizbornim razgovorima. Kako tu ima puno partnera, teško je sve usuglasiti. Ipak, razgovarajući s kolegama, vidio sam da je svima stalo da ova reforma uspije. Nikome ne pada na pamet da se od nje odustaje, samo su u pitanju neki modaliteti', rekao je dodavši da reformi treba posvetiti još veću pozornost.

Također je najavio i bržu internetizaciju škola kako ne bi po deset učenika radilo na jednom računalu, u čemu očekuje veliku podršku premijera.

'Imam njegova jamstva da ćemo pokušati naći dodatna sredstva', ustvrdio je.

RTL Autor: RTL