brexit

Susret s konzervativcima uoči glasanja o sporazumu May nazvala 'dovoljno' dobrim

12.03.2019 u 14:40

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May u utorak je susret sa svojim konzervativnim zastupnicima uoči glasovanja o sporazumu o brexitu nazvala 'dovoljno dobrim'

Na pitanje je li sastanak prošao dobro, May je novinarima odgovorila 'dovoljno'.

Konzervativni zastupnici i ministri prisustvovali su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmijenjenom sporazumu May i EU-a.

Euroskeptični političari sumnjaju jesu li novi ustupci koje je London dobio od Bruxellesa dovoljno snažno jamstvo.

'Bio je to ozbiljan sastanak', istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd.

'Ton je bio veoma obazriv. Neki ljudi još nisu u potpunosti uvjereni, no jasno razmišljaju o tome. Premijerka je istaknula da moramo na ovo gledati politički, ali i pravno, kakve će biti posljedice za državu ako ne provedemo' ovaj sporazum.

'Mislim da će pobijediti večeras, mislim da ćemo svi pobijediti. U suprotnom će nestabilnost koja će nastupiti biti veoma nezgodna', poručila je ministrica.

Pitanje backstopa nije riješeno

Britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox ranije je rekao da izmijenjeni sporazum o izlasku iz Europske unije Britaniji nije dao pravna sredstva za unilateralno napuštanje backstopa u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora.

May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela razvodnog ugovora, irskom 'backstopu'.

Coxovo mišljenje ključno je za osiguravanje ruku euroskeptičnih zastupnika premijerkinih konzervativaca. Ona se nadala da će izmjene sporazuma o Brexitu po pitanju backstopa biti dovoljne da taj dogovor bude prihvaćen u britanskom parlamentu. Dio zastupnika strahuje da bi backstop zadržao Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja.

Cox je kazao kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na 'neodređeno i protiv svoje volje' pod backstopom, piše dpa.

Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice Europske unije, te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.

Čelnik za Brexit oporbenih laburista Keir Starmer proglasio je da je vladina strategija nakon Coxovih izjava 'u rasulu'.

'Državni odvjetnik je potvrdio da nije bilo značajnih izmjena sporazuma o izlasku, usprkos pravnim dokumentima koji su dogovoreni sinoć', priopćio je Starmer.

Britanski parlamentarci kasnije će u utorak glasati o ratificiranju dogovora o povlačenju, samo 17 dana od roka kada moraju napustiti EU.