REDUKCIJA VODE

Suša ugrožava istarski turizam

31.07.2012 u 16:46

Bionic
Reading

Budu li se svi pridržavali prvog stupnja redukcije vode, većih problema s vodooprskrbom u Istri ne bi trebalo biti do 20. kolovoza i špica sezone mogla bi proteći relativno neometano jer je stanje u sustavu vodoopskrbe na području županije stabilno iako zabrinjavaju trendovi vezani uz izdašnost izvora i količinu vode.

Zaključak je to operativnog sastanka, održanog danas u Puli, o ograničenju vode za javne potrebe na vodoopskrbnom području Istarske županije.

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić rekao je u izjavi za novinare nakon sastanka kako su mjere prvog stupnja redukcije vode, koji je istarski župan Ivan Jakovčić uveo prije tjedan dana, postigle uštedu od 15 posto. To znači, smatra on, kako turisti koji borave u Istri ne bi trebali osjetiti sušu i nestašicu vode u špici jedne od najboljih sezona.

Turiste će o trenutačnom stanju u vezi s vodom obavještavati preko turističkih ureda turističkih zajednica, a za to će biti mjerodavna istarska Turistička zajednica, istaknuo je Grubišić. Dodao je kako se redukcija vode trenutačno odnosi jedino na čišćenje vanjskih površina, zalijevanje zelenih površina te zabranu tuširanja na javnim plažama.

‘To znači da svi sanitarni čvorovi u kampovima i ostalim turističkim kapacitetima normalno rade. Imajući u vidu da je Istra najveća kamping-regija u Hrvatskoj, redukcija vode u turističkim kampovima značila bi katastrofu za istarski turizam’, rekao je pročelnik odjela za turizam Branko Curić i dodao kako u Istri na dan boravi oko 220 tisuća turista.

‘Nema razloga za zabrinutost, situacija, usprkos teškom stanju, vodoopskrbe je pod nadzorom’, poručio je Curić i dodao kako hotelijeri provode sve mjere prvog stupnja redukcije i do sada, kako je rekao, ‘nije bilo posebnih primjedaba turista’.


Po riječima zamjenika župana Vedrana Grubišića, gradovi i općine u Istri obvezni su svaki dan dostaviti izvješće o nadzoru na području svoje jedinice lokalne samouprave te su dužni napraviti popis izvorišta s kojih se može rabiti tehnička voda u skladu sa Zakonom o vodama.

Pročelnik Županijskog odjela za poljoprivredu i vodoprivredu Milan Antolović rekao je kako su se u poljoprivredi uvođenjem redukcije vode stekli svi uvjeti da se na razini županije proglasi elementarna nepogoda.

‘Na terenu se procjenjuje šteta i do kraja tjedna očekujemo da će većina gradova i općina tražiti od župana da proglasi elementarnu nepogodu’, zaključio je Antolović.
Vodopravni inspektor Vlado Rogić rekao je kako vodopravna inspekcija nadzire stanje i zatvara objekte onih koji se ne drže odluke. Po njegovim riječima, dosad je zatvoreno 28 objekata na području Pule, Labina i Poreča.