SUTKINJA U SUKOBU INTERESA?

Supruga tajkuna Žužića oslobođena optužbi

28.01.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Sutkinja Općinskog suda u Velikoj Gorici Vesna Žužić nije bila u sukobu interesa i nije naštetila ugledu suda i sudačke dužnosti, odlučilo je Državno sudbeno vijeće oslobodivši je stegovne odgovornosti

Za sutkinju Žužić, suprugu velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, tražila se najteža moguća kazna, razrješenje sudačke dužnosti, zbog sumnje da je bila u sukobu interesa jer je vodila sudski spor navodno povezan s tvrtkom u kojoj je likvidator bio njezin suprug.

No većinom glasova članovi DSV-a ustvrdili su da nema osnove za stegovnu odgovornost sutkinje Žužić.

'Poštena i savjesna'

Zadovoljna odlukom, ona je izjavila da je to očekivala od početka jer je uvjerena da je postupala po zakonu, odgovorno i po savjesti.

Kazala je da je na Općinskom sudu svi poznaju kao poštenu i savjesnu sutkinju.

Ponovila je da u sudskom sporu, zbog kojeg je stegovno prijavljena DSV-u, njezin suprug nije bio stranka u postupku niti je imao ikakvog pravnog ili ekonomskog interesa.

Premda je vodila postupak protiv suprugove tvrtke - nema sukoba interesa

DSV je protiv sutkinje Žužić vodio stegovni postupak od listopada prošle godine, kad su mediji objavili da joj je dodijeljeno vođenje sudskog spora povezanog s Poljoprivrednom stanicom d.o.o., čiji je član Uprave i direktor njezin suprug Željko Žužić.

Općinsko državno odvjetništvo je tražilo njezino izuzeće zbog sukoba interesa, no obnašateljica dužnosti predsjednice velikogoričkoga suda Irena Kvaternik to je odbila s obrazloženjem da je utvrđeno da spomenuta stanica nije stranka u sporu koji je vodila sutkinja Žužić.

Zato je ministar pravosuđa Ivan Šimonović smijenio Irenu Kvaternik, a predsjednik Županijskog suda u Velikoj Gorici Vitomir Boić zatražio od DSV-a razrješenje sutkinje Žužić jer je naštetila ugledu suda i sudačkoj dužnosti.

U nastavku današnje sjednice DSV odlučuje o stegovnoj odgovornosti još jedne općinske sutkinje te o imenovanju suca Građanskog odjela Vrhovnog suda, za što se natječu tri kandidatkinje.