ISKUSNA NOVINARKA

Supruga Strauss-Kahna urednica francuskog 'HuffPo'

18.01.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Francuska verzija američkog informativnog portala Huffington Posta kreće od ponedjeljka pod vodstvom novinarke Anne Sinclair, supruge bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahna kojeg prati seksualni skandal, objavljeno je u srijedu

Imenovanje bivše televizijske voditeljice za glavnu urednicu francuskog Huffington Posta tumači se željom osnivača da dobiju iskusnu novinarku koja je ostvarila dugu karijeru te stekla slavu i brojne veze.

Sinclair je postala zaštitno lice privatne televizije TF1 gdje je 13 godina vodila uglednu emisiju aktualnosti '7sur7' (sedam dana) i ugostila brojne poznate osobe, od francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda do američkog predsjednika Billa Clintona i glumice Sharon Stone.

Karijeru je zamrznula pošto je njezin suprug 2007. bio imenovan na čelo MMF-a. Unuka bogatog židovskog trgovca umjetninama koji je izbjegao u SAD, Sinclair je svoje bogatstvo uložila u supruga kojega su socijalisti kanili kandidirati za predsjedničke izbore 2012., no planove je srušila optužba za silovanje koju je protiv Strauss-Kahna podnijela njujorška hotelska sobarica.

Francuska verzija 'HuffPo' prvi je korak širenja američkog portala u Europi na jezicima koji nisu engleski. Planira lansirati španjolsku verziju s dnevnikom El Pais te zatim njemačku i talijansku verziju. Američki HuffPo pokrenut je 2005., a 2011. kupio ga je AOL. Tvrdi da ima 37 milijuna čitatelja mjesečno u Sjedinjenim Državama i da je u lipnju postao najveći internetski dnevnik u svijetu.