mučna priča

Supruga bivšeg hrvatskog konzula u Srbiji optužila za zlostavljanje

20.07.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Supruga bivšeg hrvatskog konzula prvog razreda u Srbiji Hrvoja Vukovića optužila ga je u tamošnjim medijima za zlostavljanje. U razgovoru za Blic kazala je da nasilje trpi od rođenja prvog djeteta, od studenog 2021., ali ga se nije usudila odmah prijaviti. Tvrdi da je zlostavljanje prešutjela više puta jer ju je suprug molio da ga ne prijavljuje kako ne bi izgubio titulu, zvanje i status

'Obećavao je da se neće ponoviti, da će se popraviti. Sve se, međutim, nastavilo i tijekom druge trudnoće' tvrdi Jelena Kosjer Vuković koja dodaje i da su susjedi bili svjedoci, piše Blic. Kosjer Vuković navodi da je podnijela četiri kaznene prijave u Srbiji i jednu u Hrvatskoj zbog obiteljskog nasilja. Ipak, nijedna nije procesuirana i slučaj je praktično – zataškan, tvrdi beogradski medij. Vuković je u studenom prošle godine opozvan s funkcije, ali ne zbog nasilja za koje ga je supruga, inače liječnica, prijavljivala, već navodno zbog diplomatskog skandala koji je izazvao.

Hrvoje Vuković je bio konzul prvog razreda u konzulatu Hrvatske u Subotici, a godinu dana je u braku s Jelenom Kosjer Vuković, s kojom ima dvije kćeri, od pet mjeseci i 21 mjesec. Prije braka su, kako ona opisuje, nekoliko godina živjeli u izvanbračnoj zajednici. Žena se obratila Blicu jer, kaže, mjesecima strahuje za svoj i živote svoje dvije djevojčice. Kosjer Vuković tvrdi da za sve što govori postoje službene bilješke u policiji, a da je nasilje prijavljivano u ožujku, lipnju, kolovozu, rujnu i listopadu 2021.

Između ostaloga, Kosjer Vuković tvrdi da donedavni hrvatski konzul u Srbiji ima problem s alkoholom i psihoaktivnim supstancama te je jednom prilikom stavio je nosiljku s bebom na krov automobila i – sjeo u auto, navodi se u razgovoru za Blic. Život bebi je navodno u tom trenutku spasio njen brat koji je slučajno naišao, piše Blic. Već 3. prosinca Hrvoje Vuković je opozvan s mjesta konzula, a diplomatski imunitet mu je ostao na snazi do 26. ožujka. U kakvom je danas diplomatskom statusu nije poznato.

Jelena Kosjer Vuković se, tvrdi, obraćala e-poštom hrvatskom veleposlaniku u Srbiji Hidajetu Biščeviću, ali je dobila odgovor da 'veleposlanstvo izražava žaljenje zbog svega', ali da taj slučaj 'nije u njihovoj nadležnosti'. Odgovor Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, na čijem je čelu ministar Gordan Grlić Radman, doživjela je kao još skandalozniji.

'Ministarstvo vanjskih poslova nije tijelo nadležno za postupanje u obiteljsko-pravnim stvarima i uređenju međusobnih odnosa bračnih drugova', piše u odgovoru Ministarstva Jeleni Kosjer Vuković.