REPUBLIKANSKI UDAR

'Superutorak': Izborna groznica trese SAD

06.03.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je u tjedan dana ostvario čak tri pobjede u izborima za republikansku predsjedničku nominaciju, u utorak ima priliku zacementirati poziciju favorita stranačkih predizbora i potencijalnog protukandidata američkog predsjednika Baracka Obame na izborima u studenom

Današnji izbori u čak 10 američkih saveznih država uistinu bi se mogli pokazati presudnima za daljnje natjecanje. 'Superutorak' iznjedrit će više od 400 delegata, dakle više od svih dosad odabranih zajedno i više od trećine od ukupno 1.144 delegata, koliko je potrebno za pobjedu na završnoj stranačkoj konvenciji potkraj kolovoza.

Iako se najviše delegata bira u Georgiji, u središtu pozornosti ključnih kandidata Mitta Romneyja i bivšeg senatora iz Pennsylvanije Ricka Santoruma, jest Ohio, 'radnička' država koja je u prošlosti glasala i za republikance i za demokrate na predsjedničkim izborima. Ankete pokazuju da se u Ohiju između vodećeg dvojca vodi mrtva utrka, s podijeljenih po 32 posto glasova. Istovremeno, bivši šef republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa Newt Gingrich zapinje na 14 posto, a teksaški kongresmen Ron Paul na skromnih 11 posto glasova.

Nakon velikih pobjeda u Arizoni i Michigenu, Romney je u ponedjeljak samouvjereno poentirao da je osvojio pet država zaredom – za njega su glasali i republikanci u Washingtonu, Wyomingu te Maineu – pa je uvjeren da će trijumfirati i u utorak.

Znakovito je što je glavni Romneyjev savjetnik Eric Fernstrom u nedjelju pokušao umanjiti značaj izbora u Ohiju riječima da nijedna pobjeda nije presudna, već je važno osigurati 1.144 delegata. Strateško oglašavanje pokazuje, međutim, da njegove riječi ne odražavaju pravo stanje na terenu.

'Kada je u pitanju rat za medijski eter, 'superutorak' zapravo je 'superohio'', ističe Kenneth Goldstein, CNN-ov savjetnik za TV oglašavanje i predsjednik organizacije Campaign Media Analysis Group, koja prati i procjenjuje troškove izbornog oglašavanja u elektroničkim medijima.

Republikanski strateg Alex Castellanos smatra da osvajanje Ohija Romneyju samo po sebi neće biti dovoljno za konačnu pobjedu, ali bi to moglo biti u kombinaciji s pobjedom u Tennesseeju.

Od Aljaske do Tennesseeja

Današnji republikanski predizbori za predsjedničku nominaciju održavajuse u deset saveznih država širom SAD-a: na Aljasci, u Georgiji, Idahu,Massachusettsu, Sjevernoj Dakoti, Ohiju, Oklahomi, Tennesseeju, Vermontui Virdžiniji.

'Ukoliko Romney pokaže da može pobijediti na jugu SAD-a, konzervativni birači oblijetat će ga i zasipati novcem u tolikoj mjeri da će se njegovi protukandidati početi sušiti. Pravo pitanje za utorak nije može li Romney osvojiti Ohio, već može li osvojiti jug', rekao je Castellanos.

Santorum nije uspio ostvariti pobjedu još od 7. veljače, a sada mu se, uz Romneyja, u borbi za jug nametnuo i Gingrich. Santorum i Gingrich ne natječu se u Virdžiniji, gdje se nisu uspjeli kvalificirati zbog nedovoljnog broja potpisa; Santorum ne može računati ni na mnoštvo kongresnih okruga u Ohiju jer njegov stožer nije podnio obaveznu dokumentaciju i cjelovitu listu delegata.

Santorum se već počeo distancirati od 'superutorka', rekavši u nedjelju da je Ohio za njega problematičan 'samo zbog novčanih zapreka'. Inače, pohvalio se da u Ohiju ima mnoštvo iskonskih poklonika i da je uvjeren da će ostvariti dobar rezultat.

Ujedno, okrivio je Gingricha za izborni neuspjeh u Michiganu.

'Ukoliko zbrojite glasove koje dobivamo kongresmen Gingrich i ja, možete zaključiti da nam ide prilično dobro. U Michiganu bismo lako pobijedili da smo objedinili glasove', rekao je Santorum.

Očekuje se da će Gingrich pobijediti u Georgiji, gdje je dva desetljeća zastupao šesti okrug u Kongresu, te sada u anketama osvaja 47 posto glasova – Romney je na 24 posto, Santorum na 15 posto, a Paul na devet posto.