izborni kalendar

Superizborna 2024.: Ne pođe li nešto po krivu, nakon lokalnih izbora u svibnju građani će se odmarati od birališta čak tri godine

14.04.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Nakon što Vlada danas donese odluku o raspisivanju izbora sve će biti spremno za održavanje lokalnih izbora u svibnju. Bit će to ujedno posljednji redovni izbori koje ćemo pratiti u idućih nekoliko godina

Nakon što se u svibnju održe lokalni izbori i zbroje rezultati građani će biti pošteđeni odlaska na biralište na redovnim izborima iduće tri godine. Iako smo već gotovo naviknuti svake godine barem jednom ići na birališta, ne bude li izvanrednih ili prijevremenih izbora, građani će biti pošteđeni kampanja sve do 2024.

A ta će godina biti 'superizborna' jer će se u njoj održati čak tri vrste izbora. Prvo će te godine građani ići na birališta na europskim izborima. Posljednji su održani 2019. godine u svibnju, a kako europskim parlamentarcima mandat traje pet godina, sljedeći izbori bit će 2024.

Te godine Hrvatsku čekaju i parlamentarni izbori. Na posljednje su građani izašli lani, u jeku epidemije koronavirusa, a najviše mandata osvojio je HDZ te s partnerima formirao Vladu. Iako su se parlamentarni izbori u posljednjih dvadesetak godina održavali krajem godine, lani su održani u srpnju. Kako zastupnicima mandat traje četiri godine, sljedeći izbori održavaju se za tri godine.

Krajem 2024. godine građani će i treći put na birališta, i to na predsjedničkim izborima. Očekuje se da, kao i na izborima na kojima je pobijedio Zoran Milanović, prvi krug bude održan krajem prosinca 2024. Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

Kako je pisao i komentator tportala Boško Picula, tri godine izborne pauze u Hrvatskoj se nisu dogodile od 1990. do danas. Najdulje smo bez odlaska na birališta bili u periodu od predsjedničkih izbora održanih u lipnju 1997. do parlamentarnih izbora u siječnju 2000.

  • +33
Glasanje u srpnju prošle godine Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Odlazak na birališta nekoliko puta godišnje građanima nije nepoznanica. I lani su dva puta sudjelovali na izborima - prvo u drugom krugu predsjedničkih izbora, a nekoliko mjeseci kasnije i na parlamentarnima. Samo godinu prije poklopio se prvi krug istih predsjedničkih izbora s izborima za Europski parlament.

Slična situacija dogodila se i 2014. i 2015. Godine 2014. održani su europski izbori te prvi krug predsjedničkih izbora, a 2015. godine drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarni izbori. Poklapanja je bilo i u 2013., kada su u samo mjesec dana razmaka održani prvi hrvatski izbori za Europski parlament te lokalni izbori.

Tako će građani imati čak tri godine odmora od redovnih ako ne dođe do prijevremenih izbora, poput onih parlamentarnih 2016. nakon raskola u vladi HDZ-a i Mosta ili pak lokalnih u slučaju neizglasanog lokalnog proračuna.