IZ TOPA CRNE RUPE

Superbrza zvijezda izletjela iz Mliječne staze

23.07.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Svemirski teleskop Hubble zabilježio je bizarnu životnu priču jedne od najbržih zvijezda ikad otkrivenih koju je crna rupa katapultirala iz naše galaksije

Zvijezda HE 0437-5439 jedna je od 16 otkrivenih superbrzih zvijezda koje vjerojatno potječu iz središta Mliječne staze. Na temelju Hubbleovih snimaka znanstvenici su po prvi put uspjeli rekonstruirati razvoj i putovanje zvijezde i utvrditi njezino mjesto rođenja.

Niz fotografija napravljenih tijekom tri i pol godine pokazao je da se zvijezda udaljava od središta naše galaksije brzinom od gotovo 26 milijuna kilometara na sat, odnosno da se kreće tri puta brže od Sunca.

'HE 0437-5439 putuje apsurdnom brzinom dvostruko većom od one koja je potrebna da pobjegne galaktičkim gravitacijskim silama', objasnio je lovac na superbrze zvijezde Warren Brown iz Centra za Astrofiziku Harvard-Smithsonian, koji je 2005. godine otkrio prvu lutajuću zvijezdu: 'Ne postoje normalne zvijezde koje putuju tolikom brzinom, nešto neobično se moralo dogoditi.'

HE 0437-5439 je u ranijim istraživanjima bila povezana s Velikim Magellanovim oblakom, međutim, Brown i njegovi kolege tvrde da Hubbleovi podaci jasno pokazuju da je nastala u središtu Mliječne staze.

Glavni razlog pogreške u ranijoj procjeni je činjenica da se zvijezda činila vrlo mladom, a trebala je biti stara barem 100 milijuna godina da bi iz središta Mliječne staze doputovala do sadašnje lokacije. Naime, znanstvenici su na temelju njezine plave boje i mase – osam puta veće od Sunčeve – izračunali da je trebala izgorjeti već nakon 20 milijuna godina postojanja.

No novootkriveni životni put HE 0437-5439 rješava zagonetku kako njezine brzine, tako i mase. Prije stotinjak milijuna godina, smatraju astronomi, zvijezda je bila dio trojnog sustava koji se nalazio previše blizu supermasivne crne rupe u središtu Mliječne staze. Crna rupa je ubrzo usisala jednu od njih, a preostali je par dobio vratolomno ubrzanje. Veća u paru s vremenom se razvila u crvenog diva i progutala partnericu. Tako se dvojac konačno pretvorio u veliku plavu zvijezdu koja djeluje mlado.

Rezultati studije predstavljeni su u novom broju časopisa The Astrophysical Journal Letters