LOVRIN PORUČUJE

'Suosjećam s nezaposlenima i onima koji ne primaju plaću'

Bionic
Reading

Nakon što su jutros u SDP-u predstavili prijedlog zakona o radnim i socijalnim sudovima reakcija je stigla i iz HDZ-a, koji smatra da glavna oporbena stranka svoju inicijativu koristi u dnevnopolitičke svrhe

'Ovaj zakon ranije bi imao smisla, ali danas se koristi u dnevnopolitičke svrhe i na neki način je pokušaj manipuliranja građanima za glas više na predstojećim izborima. To me podsjeća na skupštinu lovačkog društva na kojoj su se okupili krivolovci koji su godinama sudjelovali u krivolovu i odjednom postali najglasniji zaštitnici lovine', poručio je HDZ-ov zastupnik i bivši sindikalac Boris Kunst.

Prema njemu posebni sudovi su imali smisla 2003. godine kada je ministrica pravosuđa bila Ingrid Antičević Marinović i kada su sudovi bili zatrpani sa 220 tisuća radnih sporova. Naime, tada su se, kako kaže Kunst, uz blagoslov i znanje Antičević Marinović kršili kolektivni ugovori koji su HDZ-ovu vladu koštali četiri milijarde kuna.

'Da paradoks bude veći, upravo je Antičević Marinović ta koja se danas zalaže za radne i socijalne sudove. Možete si misliti na što je sve spremna da zavede birače i što je spremna odglumiti za glas više', rekao je Kunst.

Ako se pita HDZ, rješenje nije u posebnim sudovima nego u specijaliziranim odjelima na postojećim sudovima za što, kako tvrde, imaju podršku struke, ali i sindikata.

HDZ-ova bivša ministrica pravosuđe Ana Lovirin stoga je SDP-ov prijedlog zakona nazvala pamfletom, jer sve što oni predlažu već postoji u zakonskoj regulativi.

'Suosjećam sa svim nezaposlenima i onima kojima rade, a ne primaju plaću, ali Vlada čini sve kako bi se ostvarile mjere iz gospodarskog oporavka. Treba se boriti iskreno i učinkovito, a ne u dnevnopolitičke svrhe. Nije rješenje u novom zakonu nego da se postojeće zakonske odredbe primjenjuju', kazala je Lovrin.

U HDZ-u su ustvrdili da se do kraja godine misle oformiti posebni odjeli u sklopu postojećih sudova i da je u tijeku sastavljanje posebne radne skupine koja će se baviti radnim sudstvom. Međutim, pravo je pitanje kako će se prema tome postaviti sindikati, koji su s Vladom u studenome 2010. godine dogovorili osnivanje specijaliziranih sudova, a ne odjela.

'S vladajućima nismo još ništa konkretno dogovorili. Ministar pravosuđa Damir Bošnjaković nam je objasnio kako je trenutno najbrže rješenje osnivanje posebnih odjela. No rješenje koje bi nas dugoročno zadovoljilo jest osnivanje posebnih radnih sudova', kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Pojasnio je kako podržavaju ideju o posebnim radnim sudovima te da sindikatima nije važno o čijoj je ovdje inicijativi riječ. 'Nama je u interesu da vladajući i oporba sjednu sa sindikatima i da zajednički dogovorimo najbolji model za efikasno i brzo rješavanje radnih sporova', istaknuo je Sever.