KONAČNO PROLJEĆE

Sunce, južina i temperature iznad 15

08.03.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Od srijede će u cijeloj Hrvatskoj temperature postupno rasti, tako da će već krajem tjedna dostići prave rano-proljetne vrijednosti koje će i na kopnu i na moru ponegdje prelaziti +15 Celzijevih stupnjeva

U srijedu će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano, no u noći i ujutro ponegdje je moguća sumaglica ili magla. Zbog vedrih noći jutro će biti vrlo hladno, uz najniže vrijednosti uglavnom od -10 do -5°C, u gorskim predjelima ponegdje i niže od -10°C. No danju će biti malo toplije, uz vrijednosti od 4 do 9°C.

Srijeda će i na Jadranu biti pretežno vedra. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -7 do -3°C, uz obalu i na otocima od -2 do 4°C, dok će najviše dnevne biti od 8 do 13°C.

U četvrtak će na kopnu biti pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U noći i ujutro ponovno je mjestimice moguća sumaglica ili magla. Jutarnje temperature kretat će se od -6 do -2°C, a u gorskim predjelima ponegdje će biti i malo niže. Danju će biti još toplije uz najviše dnevne vrijednosti od 8 do 13°C.

Četvrtak će i obalnim područjima donijeti nastavak vedrog vremena. Jutro će biti samo malo manje hladno, a najviše dnevne temperature kretat će se od 9 do 14°C.

Sunčano i još malo toplije nastavit će se i u petak u cijeloj Hrvatskoj tako da bi najviše dnevne temperature posvuda mogle biti i malo iznad 15 stupnjeva.

Iskoristite sunčanu subotu!

Subota će i dalje u većem dijelu zemlje biti suha i topla uz dosta sunca, međutim, u nedjelju će se postupno sa zapada naoblačiti, a nije isključena ni mogućnost slabe kiše.

U sljedećem tjednu vrijeme će biti nešto promjenjivije s malo više kiše, ali i dalje relativno toplo, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo.

Nekoliko zanimljivosti

Na današnji dan 1932. godine u Zagrebu na Griču izmjereno je 66 cm snijega.

U razdoblju od 8. do 10. ožujka 1976. u Pargu u Gorskom Kotaru napadalo je čak 112 cm snijega.

Pučka izreka za fašnik: 'Kakvo fašnik vrijeme ima, tak se ravna i korizma', što znači da bi prema pučkoj meteorologiji i narednih 40 dana trebalo biti lijepo i sunčano, no to nije znanstveno potvrđeno.

Zanimljivo je također da se fašnik, koji se u nekim tradicijama doživljavao kao dan muškaraca, ove godine poklopio s Danom žena.