PRAVO BABLJE LJETO

Sunčano i toplo sve do sljedećeg tjedna

27.09.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Pretežno sunčano i natprosječno toplo vrijeme kakvo je u Hrvatskoj vladalo proteklih dana nastavit će se sve do kraja rujna, a i prvi vikend u listopadu, najavili su prognostičari

I tijekom srijede i četvrtka u unutrašnjosti će biti suho i pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Vjetar će biti slab do umjeren sjeveroistočni. Jutra će biti prohladna s temperaturama od 7 do 13 °C i mjestimičnom maglom, dok će se dnevne uglavnom kretati između 20 i 25 °C.
Početkom srijede u Dalmaciji će još biti promjenjive naoblake ali će u većem dijelu dana prevladavati vedro. U noći će puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka koja će danju malo oslabiti. Najviše temperature zraka bit će između 24 i 29 °C.

U četvrtak će na Jadranu biti vedro ili pretežno vedro. U noći će puhati umjerena bura koja navečer može imati pojačane udare, a danju slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature u zaobalju će se kretati od 14 do 19°C, a uz obalu i na otocima od 18 do 23 °C. Najviše dnevne bit će od 24 do 28 °C.

U petak, ali i u dane vikenda nastavit će se pretežno vedro i iznadprosječno toplo vrijeme. Vjetar će biti većinom slab, dok će na Jadranu ponegdje puhati umjerena bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 6 do 11 °C, a na Jadranu od 15 do 20. Najviša dnevna većinom će se kretati između 23 i 28 °C.

Prema svemu sudeći i početak sljedećeg tjedna situacija se neće bitnije mijenjati. Vrijeme koje ovih dana vlada u Hrvatskoj više nalikuje početku ljeta nego početku jeseni. Biometeorološke prilike bit će povoljne, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Zašto baš 'bablje ljeto'?

Tri su moguća objašnjenja zašto se toplo razdoblje početkom jeseni naziva bablje ljeto. Prvo je povezano s riječju baba što je u prošlosti bio sinonim za vješticu – u smislu nečeg zločestog, izopačenog i nevaljalog. Stoga se i takav period nazivao babljim jer mu više nije vrijeme. Prema drugom riječ baba često se nalazi u imenima planinskih vrhova – primjerice Babin vrh, Babin kuk, Babina kosa i sl. Prema tome, bablje ljeto bi bilo vrhunac ljeta nakon kojeg više nema toplih dana. Treće dolazi iz Češke u kojoj se koristi sličan pojam. Česi kažu 'babi leto', a tako nazivaju paučinu koju u ovim danima pletu pauci. To nije klasična mrežasta paučina već su to niti koje lete na vjetru i podsjećaju na sijedu kosu baka. Termin bablje ljeto koristi se i u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj i u Srbiji, dok ga u Bugarskoj nazivaju ciganskim. U engleskom govornom području naziva se indijanskim ljetom.

28. rujna 1786. godine pao je snijeg u Našicama.

30. rujna 1884. godine postavljen je meteorološki stup na Zrinjevcu u Zagrebu.

Poplave u Indiji

Više od dva milijuna ljudi ovih je dana ugroženo poplavama koje su nakon obilnih monsunskih kiša zahvatile sjever i istok Indije, posebno države Orissa, Uttar Pradesh i Bihar. U poplavama je dosad život izgubilo više od 80 ljudi. Mnoga su područja odsječena od svijeta, posebno u državi Orissa koja je najteže stradala.

Tajfun Nesat prijeti Filipinima

Tajfun Nesat danas se približio Filipinima. Nekoliko sati prije udara naglo je ojačao na kategoriju tri. Brzina vjetrova oko njegova središta iznosi 195 km/h, a najjači udari dostižu i 240 km/h.