HANŽEKOVIĆEV GAF

Sumnjiva razlika između Bandića i 'najobičnijeg čovjeka'

11.03.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Marijan Hanžeković, odvjetnik još uvijek aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, jučer je u razgovoru za Novu TV ustvrdio kako se odlukom o vraćanju njegovog klijenta u istražni zatvor 'krše prava koja se ne bi smjela kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku'

Što je Hanžeković, koji bi u slučaju pravomoćnosti jučerašnje odluke Županijskog suda o Bandićevom vraćanju u istražni zatvor mogao ostati bez 15 milijuna kuna jamčevine, htio poručiti tom izjavom? Ako se ljudska prava 'ne bi smjela kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku', znači li to da su prava gradonačelnika na neki način ispred prava 'najobičnijeg čovjeka'?

Kao odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom, Hanžeković zasigurno zna da je jednakost svih građana pred zakonom, neovisno o funkciji koju obavljaju, u samom temelju pravnog sustava. Konkretno, jednakost i vladavina prava navode se u članku 3. hrvatskog Ustava kao najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.


Hanžekovićeva tvrdnja da se 'prava ne smiju kršiti najobičnijem čovjeku, a kamoli gradonačelniku' implicira da su prava gradonačelnika na neki način više zaštićena od prava 'najobičnijih' ljudi, što u pravu nema apsolutno nikakvog smisla. Svi građani RH, bili oni šefovi države, premijeri, ministri, bili tek, da prostite, najobičniji gradonačelnici, moraju biti jednaki pred zakonom, inače cijeli pravni sustav pada u vodu.

Odvjetnik Hanžeković je, doduše, u trenutku davanja spomenute izjave imao 15 milijuna razloga za nervozu, ali to ipak ne znači da ne bi trebao pripaziti na poruke koje odašilje u javnosti, jer one i o njemu i o njegovom glavnom klijentu govore više nego što bi to vjerojatno htio.