RAČUNI VIŠI ZA 30 POSTO

Sumnjiva greška virovitičke plinare na štetu potrošača

15.04.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Gotovo osam tisuća potrošača plina u Virovitici neugodno su iznenadili računi za ožujak, na kojima je iskazana i do 30 posto veća potrošnja od stvarne koju su građani dostavili lokalnom distributeru ili su ih očitali inkasatori. Očitavanje plinomjera obavljeno je početkom travnja, a računi su stigli desetak dana kasnije. Pedantni potrošači odmah su uočili razliku i tražili objašnjenje, a odmah su se užarile i društvene mreže

Jedan od njih opisao je slučaj svoje mame.

'Zove Plin VTC, no ne javlja se nitko na telefon naveden na uplatnici. Zatim zove sve moguće brojeve do kojih je mogla doći i konačno dobije nekoga u računovodstvu. Ta osoba ne zna ništa o očitanjima i preusmjerava ju na drugu osobu, zaduženu za očitanje. Ona pak kaže da nema očitanja kod sebe, da vidi samo ono što je u računalu (isto ono što je i na uplatnici). Na inzistiranje moje mame (i spominjanje novinara), iz Plina odmah šalju ekipu na teren da dođu pogledati. Pogledaju, kažu - ne znamo, provjerit ćemo, moguće je da je pogrešno očitao, znate, događa se - odu i vrlo brzo se vrate s novim uplatnicama te se ispričavaju u ime firme. Kod moje mame sada je obračunato stanje s 25 kubika manje, a kod bake 15 kubika manje. Na bakinu prosječnu potrošnju od 60 do 70 kubika mjesečno to je znatna razlika', piše jedan od njih.

Iz Službe opskrbe Plina VTC odmah su se ispričali građanima i objasnili da je došlo do programske greške nakon nadogradnje aplikacije zbog prelaska na ljetne koeficijente korekcije.

'Ovo što se dogodilo nema veze s novom cijenom plina jer je ona stupila na snagu 1. travnja, a računi za travanj bit će poslani tek od 1. svibnja. Zbog ovoga što se dogodilo razmislit ćemo o očitanju, poput Zagreba, dvaput godišnje, a ostatak, kao što to recimo radi HEP, na osnovi procjene potrošnje', kaže direktor Plina VTC Zvonko Kožnjak.

Iako su djelatnici Plina VTC bili ljubazni, a tvrtka spremna odmah izvršiti korekcije, ogorčeni građani sumnjaju da se sve dogodilo slučajno baš u razdoblju kad se cijena plina snižava za 19 posto.