POVRATAK IZ ŠPANJOLSKE

Sumnja na svinjsku gripu kod čak 98 maturanata

30.08.2009 u 12:20

Bionic
Reading

U splitskom KBC-u na zaraznom odjelu u posljednja dva dana, danas do podne, 98 maturanata je nakon povratka s ekskurzije iz Španjolske zatražilo liječničku pomoć zbog simptoma koji upućuju da bi se moglo raditi o virusu H1N1 (tzv. svinjska gripa)

Sedam brisova je zasad pozitivno, ali svi su nakon uzimanja lijeka pušteni na kućnu njegu, izjavio je za Hinu epidemiolog Županijskog splitsko-dalmatinskog zavoda za javno zdravstvo dr. Jakov Kuljiš

Prema Kuljiševim riječima, maturanti su osjećali malaksalost, vrtoglavicu, bolove u mišićima, kašalj, ali se ipak radi o blažim kliničkim slučajevima, pa nije bilo potrebe za njihovim hospitaliziranjem.

Kuljiš je kazao da je većina maturanata na ekskurziji u Španjolskoj boravila na području Barcelone. On ne isključuje mogućnost da još maturanata zatraži liječničku pomoć jer je ekskurziju u Španjolsku organiziralo više splitskih škola.

Prema Kuljiševim riječima, od osam brisova grla i nosa, koji su uzeti od splitskih maturanata i poslani na provjeru u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb, za sedam njih je stigla povratna informacija da su pozitivni, to jest da imaju virus H1N1.