demonstracije

[FOTO/VIDEO] Sukobi u Trstu: Policija vodenim topovima i suzavcem udarila na protivnike covid potvrda

18.10.2021 u 18:25

Bionic
Reading

Talijanska policija upotrijebila je u ponedjeljak vodene topove i suzavac kako bi raščistila Četvrti ulaz u luku u Trstu, gdje su demonstranti prosvjedovali protiv vladine odluke o uvođenju obavezne covid potvrde za dolazak na radno mjesto

Nekoliko stotina ljudi blokiralo je pristup ulazu u najveću talijansku trgovačku luku, zbog čega je morala reagirati i policija. Prosvjednici u Trstu negoduju još od petka, kad je uvedeno novo pravilo prema kojemu svi radnici moraju pokazati dokaz o cijepljenju, negativan test na koronavirus ili potvrdu o preboljenju infekcije kako bi uopće mogli doći na posao, prenosi Jutarnji list.

- Napali su nas! Zanijemio sam od šoka, nisam to očekivao... Ostajemo sjediti ovdje. Mi smo mirni. Nećemo odustati - rekao je nakon policijske intervencije Stefano Puzzer, glasnogovornik lučkih prosvjednika, a prenosi Reuters.

  • +2
Trst: Sukobi s policijom Izvor: Profimedia / Autor: Ftj / Zuma Press / Profimedia

Talijanska vlada kaže kako obaveznim covid potvrdama želi zaštititi radnike i potaknuti ljude da se cijepe. Prema novim pravilima, svi radnici koji pokušaju doći na posao bez certifikata bit će suspendirani bez plaće, a prijeti im i novčana kazna do 1500 eura.

Izvor: tportal.hr / Autor: YouTube

Većina Talijana podržava ovu odredbu, no glasna manjina tvrdi kako će ista negativno utjecati na temeljna radnička prava. Oko 15% privatnih i 8% radnika u javnom sektoru nema covid potvrdu, a oko 40% lučkih radnika u Trstu nije cijepljeno.