NAKON PRIGOVORA SINDIKATA

Sukobi u Podravci zbog izbora za Radničko vijeće

01.04.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Izbori za Radničko vijeće Podravke izazvali su sukobe u toj prehrambenoj kompaniji nakon što je prihvaćanjem prigovora jednog od sindikata izmijenjen sastav novog Radničkog vijeća

Predsjednik Odbora za provedbu izbora za Radničko vijeće Podravke Marijan Lisjak podnio je ostavku nakon što je prihvaćen prigovor Sindikata poljoprivrede te su u konačni zbroj glasova uvršteni glasački listići pristigli putem pošte 25. i 28. ožujka. Lisjak smatra da je prihvaćanje prigovora protuzakonito jer je Izborni odbor zaključio glasovanje putem pošte na sjednici održanoj 24. ožujka.

Po novim rezultatima, lista Skupine radnika koju predvodi Matija Hlebar nije osvojila osam, nego sedam mandata, a Sindikat poljoprivrede pet, umjesto prijašnja četiri mandata. Lista Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravke ostala je na tri mjesta.

Skupina radnika predvođena Hlebarom na konferenciji za novinare istaknula je kako ne prihvaća takve rezultate jer su utvrđeni na nezakonit način, pa će se suzdržati od sudjelovanja u radu Radničkog vijeća do očitovanja Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Hlebar je najavio da neće ulaziti ni u kakvu koaliciju ni ako nakon mišljenja nadležnog ministarstva ostane u manjini, odnosno sa sedam od 15 članova, već će zastupati radnike Podravke s pozicije u kojoj se nalazi.

Novi omjer snaga važan je stoga jer Skupini radnika onemogućava opoziv Ksenije Horvat, predstavnice Sindikata poljoprivrede, s funkcije članice Nadzornog odbora Podravke. Horvat je ranije bila bliska suradnica bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.