KAOS U GRČKOJ

Sukobi prosvjednika i policije u Ateni

05.03.2010 u 19:50

Bionic
Reading

Mladi prosvjednici maskiranih lica u petak su napali čelnika najvećeg grčkog sindikata i bacali kamenje na policiju u valu nasilja izazvanog mjerama štednje vlade premijera Georgea Papandreua, koji je u petak tražio potporu europskih čelnika svojim naporima da riješi grčku dužničku krizu

Policija je u Ateni uporabila suzavac protiv prosvjednika dok su zamaskirani mladi prosvjednici tjerali ceremonijalnu stražu u odorama iz 19. stoljeća s groba neznanog vojnika ispred zgrade parlamenta. Poslije su mladi prosvjednici napali čelnika najvećeg grčkog sindikata GSEE dok se obraćao okupljenima koji se, nakon što je razmijenio nekoliko udaraca s nasilnicima, povukao krvav i poderane odjeće.

Do nasilja je došlo i kasnije u petak kada su zamaskirani napali policiju pokušavajući ući u zgradu najvišeg upravnog grčkog suda i doći do ministarstva rada. Više od 7000 prosvjednika okupilo se kako bi prosvjedovalo protiv paketa mjera štednje koje će povisiti porez na potrošnju i za osam posto smanjiti plaće zaposlenih u javnom sektoru.

U parlamentu su zastupnici istodobno raspravljali o donošenju zakonskih mjera štednje koje bi, po očekivanjima trebale biti usvojene unatoč protivljenju oporbe jer socijalisti imaju čvrstu većinu zastupnika.

Papandreu se u Luxembourgu sastao s premijerom Jean-Claude Junckerom, čelnikom skupine ministara financija eurozone. Kasnije u petak razgovarat će s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Opći štrajk protiv najnovijih mjera štednje paralizirao je u petak Grčku, dok ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se većina stanovnika protivi vladinom paketu mjera. Radnici u bolnicama, vladinim uredima, bankama, lokalnoj upravi i transportnim službama obustavili su rad na tri sata na poziv dva najveća grčka sindikata, dok će škole biti zatvorene cijeli dan, prenosi agencija dpa.

Sindikat radnika u privatnom sektoru GSEE i njegov sestrinski sindikat djelatnika u javnom sektoru ADEDY, pozvali su radnike na štrajk, te na okupljanje ispred zgrade parlamenta. GSEE i ADEDY zajedno predstavljaju polovicu od oko 5 milijuna grčkih radnika.