IZRAEL POD OPSADOM

Sukobi na Zapadnoj obali i pucnjava u Gazi

15.05.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Najmanje pet Palestinaca ranjeno je u nedjelju u žestokim sukobima na kontrolnoj točki Kalandia na Zapadnoj obali, na ulasku u Jeruzalem, a više desetaka ih je ranjeno u izraelskoj pucnjavi iz smjera Pojasa Gaze, u povodu obilježavanja palestinske 'nakbe' - izgona Palestinaca s izraelskog područja 1948. godine., izvijestili su službeni palestinski izvori

Sukobi su nastavljeni i u nedjelju poslijepodne u Kalandiji, glavnoj kontrolnoj točki između Zapadne Obale i Jeruzalema, izvijestio je novinar France pressea. Prosvjednici su bacali kamenje, a izraelske vojne snage odgovorile su bacanjem suzavca i gumenim mecima. Jedan je Palestinac, ozlijeđen gumenim metkom u glavu, u ozbiljnom stanju, izvijestili su iz bolnice u koju je primljen.

Izraelski glasnogovornik je izjavio kako su zbog 'sukoba između oko 200 prosvjednika i graničara', graničari upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi rastjerali prosvjednike. Na sjeveru Pojasa Gaze, tridesetak osoba ranjeno je kad je izraelska vojska otvorila vatru na grupu mladih Palestinaca koji su krenuli prema izraelskom graničnom prijelazu Eretzu.

'Nakbu' ove godine obilježava niz incidenata koji su u petak počeli u anektiranom istočnom Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali, a pritom je smrtno stradao 16-godišnji Palestinac. Palestinci 'nakbom' obilježavaju egzodus oko 760.000 Pealestinaca 1948. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.

Tisuće izraelskih policajaca mobilizirano je u nedjelju na osiguranju u Istočnom Jeruzalemu i na sjeveru Izraela uoči početka obilježavanja godišnjice Nakbe. 'Mobilizirali smo tisuće policajaca i razmjestili ih na osjetljiva područja, posebice u Istočnom Jeruzalemu i području Wadi Are', većinom Arapima nastanjenom području sjevernog Izraela, rekao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld. 'Naše su snage na najvišoj razini pripravnosti i neće tolerirati kršenje javnog reda', dodao je.

Sukoba između Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga bilo je tijekom noći u arapskim dijelovima Istočnog Jeruzalema. Osam policajaca je ozlijeđeno, a 13 Palestinaca ukupno je uhićeno od petka.

Zbog straha od nasilja izraelska vojska zatvorila je Zapadnu obalu od ponoći i tako će biti sljedeća 24 sata.

Prije 63 godine oko 760.000 Palestinaca napustilo je ili je bilo prisiljeno napustiti Izrael. UN procjenjuje broj izgnanih i njihovih potomaka na 4,8 milijuna. Rezolucija UN-a 194 nalaže da se svim prognanima koji to žele omogući što brži povratak.