napeto na ulicama

Sukobi između šijitskih prosvjednika i policije u Bejrutu

17.12.2019 u 09:29

Bionic
Reading

U središtu Bejruta izbili su nasilni sukobi u ponedjeljak navečer između interventne policije i sljedbenika Hezbolaha i pokreta Amal nakon što su se na društvenim mrežama pojavile kritike šijitske zajednice i vodstva

Na videosnimci vidi se muškarac koji vrijeđa šijitsku zajednicu u Libanonu, šijitske imame i čelnike Hezbolaha i pokreta Amal.

Lokalni mediji identificirali su ga kao Samera Sidavija - pripadnika sunita iz sjevernoga lučkoga grada Tripolija koji tvrdi da živi izvan Libanona.

Prosvjednici su izišli na ulice ljutiti zbog videa i sukobili su se s interventnom policijom, koja je upotrijebila suzavac kako bi raspršila prosvjednike.

Ulice u središtu Bejruta nalik su na bojišnicu prekrivene kamenjem i metalnim predmetima, napominje dpa.

Dim suzavca također je prekrio to područje.

Na libanonskim ulicama bilo je napeto budući da su protuvladini prosvjednici, koji predstavljaju ljude iz različitih libanonskih religijskih skupina, zauzeli ulice 17. listopada osuđujući vladajuću elitu za zloupotrebe i korupciju.

"Nitko ne smije napadati čelnike poput Sejeda Hasana Nasalaha i Nabiha Berija", uzvikivali su prosvjednici spominjući Hezbolah i čelnike Amala.

Lokalni mediji također su prikazivali prosvjednike koji uzvikuju "Šija, šija".

i Hezbolah i pokret Amal pozvali su svoje sljedbenike da "odmah" napuste ulice.

Šijitski svećenik u džamiji u šijitskoj četvrti Kandak i Gamik pozvao je preko zvučnika prosvjednike da napuste ulice.

Pomoćnik sunitskoga velikog muftije Šeika Hasan Mereb rekao je lokalnim medijima da videosnimka ne predstavlja sunitsku zajednicu u Libanonu.