ISTJERANA BIVŠA PREMIJERKA

Sukob policije i oporbe u Bangladešu

13.11.2010 u 19:29

Bionic
Reading

Bivša bangladeška premijerka Haleda Zia rekla je u subotu da je istjerana iz svoga doma, zbog čega su u prijestolnici Dhaki žestoko prosvjedovale tisuće njezinih pristaša

Na televizijskim se snimkama Zia, koja je dvaput obnašala premijersku dužnost (od 1991. do 1996. i od 2001. do 2006.), pojavila uplakana, rekavši da ju je pravosudna policija istjerala iz njezina doma u vojnoj četvrti na temelju sudske odluke po kojoj do petka mora osloboditi kuću koju joj je iznajmila vlada.

'Obili su ulazna vrata, prerezali rešetke i otvorili vrata moje sobe. Izvukli su me napolje i ugurali u auto', rekla je Zia, čelnica oporbe.

'Izbačena sam van bez ičega, samo s onim što sam imala na sebi. Bila sam ponižena. Protjerali su me iz mog doma usprkos svim zakonima i propisima', dodala je. 'Udarali su članove moje obitelji', rekla je.

Njezin odvjetnik Mahbubudin Hokon je rekao da su policajke upale u Zijinu kuću u kojoj živi od 1982., nakon ubojstva muža, predsjednika Ziaura Rahmana 1981.

Nakon objave vijesti da je Zia istjerana, tisuće pristaša Nacionalne stranke Bangladeša (BNP) izašle su na ulice Dhake. Policija je intervenirala kada su prosvjednici počeli paliti automobile i gađati policiju kamenjem, rekao je policijski načelnik.

BNP je pozvao u nedjelju na nacionalni štrajk kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog odluke vlade.