NEMIRNI TEHERAN

Sukob Iranaca i policije na pogrebu

16.02.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Vođe iranske oporbe Mir Hosein Musavi i Mehdi Karubi pozvali su vladu da 'posluša narod' u dvjema izjavama koje je u srijedu objavilo nekoliko internetskih stranica oporbe, a u vladajućim je krugovima sve više zahtjeva za njihovim kažnjavanjem

Nekoliko tisuća osoba suprotstavilo se zabrani vlade i prosvjedovalo u ponedjeljak u Teheranu na poziv Mir Hoseina Musavija i Mehdija Karubija, uzvikujući slogane protiv vlasti. Dvije osobe ubijene su, a nekoliko ranjeno. Brojne prosvjednike uhitile su snage reda.

'Upozoravam vas, otvorite uši dok nije prekasno i poslušajte glas naroda', poručio je vlastima bivši predsjednik parlamenta Mehdi Karubi u pismu objavljenom na internetu.

Karubi i bivši premijer Mir Hosein Musavi stavljeni su de facto u kućni pritvor prije prosvjeda u ponedjeljak.

U srijedu je izbio i sukob između pristaša i protivnika iranske vlade na pogrebu jedne od žrtava protuvladinih prosvjeda održanih u ponedjeljak.

Sane Zaleh ubijen je u ponedjeljak tijekom oporbenih prosvjeda, a mučenikom su ga proglasili i pristaše i protivnici Ahmadinedžadove vlade koji se uzajamno optužuju za njegovu smrt.

Sukob je izbio tijekom pogrebne povorke koja je krenula s teheranskog sveučilišta u središtu grada.