JAVITE SE NA NATJEČAJ

Šuker zapošljava devet novih službenika!

06.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ministarstvo financija objavilo je natječaj za čak devet radnih mjesta, sve na neodređeno vrijeme. S obzirom na činjenicu da je natječaj objavljen svega nekoliko dana nakon što je premijerka predstavila program u kojem je najavila veliko rezanje broja zaposlenih u državnim službama, upitali smo za razloge te nam je objašnjeno da se zapošljavanje ne može izbjeći jer se radi o pripremi za IPA pretpristupne programe EU

Ministarstvo financija, na čijem je čelu potpredsjednik Vlade Ivan Šuker, objavilo je ovog tjedna na svojim internetskim stranicama te na stranicama Ministarstva uprave javni natječaj za prijam u državnu službu devet novih zaposlenika.

Odluka o raspisivanju natječaja datirana je na 29. travnja, odnosno samo deset dana nakon što je premijerka Jadranka Kosor predstavila Vladin program gospodarskog oporavka u sklopu kojeg se najavljuje smanjenje broja zaposlenih za oko pet posto te uvođenje klauzule 'za dva otišla jedan novi zaposleni'.

Prema sadržaju natječaja, Šuker planira zaposliti jednog unutarnjeg revizora u Samostalnoj službi za unutarnju reviziju, jednog stručnog savjetnika u Samostalnom odjelu za suzbijanje nepravilnosti i prijevara, te sedam djelatnika u Državnoj riznici, od čega jednog administrativnog tajnika, dva viša stručna savjetnika i četiri stručna savjetnika, koji će biti raspoređeni u odjelima financijskog upravljanja, financijske kontrole i računovodstva. Svi će oni biti primljeni s ugovorima na neodređeno vrijeme, uz obavezni probni rad od šest mjeseci.

Kako je na upit tportala odgovorila glasnogovornica ministra Šukera Sanja Bach, nova zapošljavanja službenika provode se na temelju odluke Vlade o aktivnostima za provedbu IPA pretpristupnog programa Europske unije, s ciljem dobivanja dozvole za rad sustava upravljanja pretpristupnim programima.

'Navedenom odlukom Vlada je između ostalog utvrdila obvezu ministarstvima i ostalim institucijama uključenim u sustav provedbe IPA programa za zapošljavanje dodatnih službenika, a ako uredbom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizacijom radnih mjesta pojedinog državnog tijela nije utvrđen dovoljan broj radnih mjesta za zapošljavanje dodatnog broja službenika, potrebno je pokrenuti postupak izmjene uredbi i sistematizacija.

Zapošljavanje dodatnih službenika u Ministarstvu financija odnosi se na ustrojstvene jedinice koje su izravno uključene u sustav upravljanja pretpristupnim programima EU', navodi glasnogovornica Bach

Od oko 18.600 zaposlenih u svih 15 hrvatskih ministarstava, gotovo ih je polovina zaposlena u Ministarstvu financija, koje, prema podacima iz rujna 2009. godine, ima ukupno 8.202 službenika i namještenika. No među njima se, očigledno, nije moglo pronaći devet ljudi za rad na sustavu za upravljanje IPA programom.

Tportal je provjerom natječaja na internetskim stranicama ostalih ministarstava ustanovio da nijedno drugo ministarstvo trenutačno ne vrši zapošljavanja, osim Ministarstva kulture Bože Biškupića, koji je 19. travnja, na dan premijerkinog predstavljanja programa gospodarskog oporavka, raspisao natječaj za prijem jednog službenika sa srednjom stručnom spremom u Upravu za normativne i upravno-pravne poslove. Kako stoji u tom natječaju, njegovo je raspisivanje također odobrilo Šukerovo Ministarstvo financija.