KAJIN O GUBITKU SUVERENITETA

'Šuker u svakom slučaju treba odstupiti'

18.03.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Damir Kajin ogorčen je potezima vladajuće stranke, pogotovo neprihvaćanjem prijedloga SDP-ovog zakona kojim bi se omogućila odgoda otplate stambenih kredita za građane koji su izgubili radno mjesto i registrirani su na Zavodu za zapošljavanje od 1. 11. 2008. do 31. 12. 2009.

'Ako Šuker nastavi obmanjivati naciju da nemamo novaca za plaće i mirovine, neka odstupi, a ako je i u pravu da novca nema, neka svejedno odstupi jer je Vlada u kojoj je on ministar dovela državu u bezizlaznu situaciju', rekao je IDS-ovac Kajin.

'Država nema novca kojim bi mogla poticati potrošnju i zbog toga bi banke zbog povijesnog duga prema naciji trebale smanjiti kamate da građani prežive ovu kriznu godinu'.

Kajin tvrdi da Hrvatska danas ima manje suvereniteta nego 90-ih i smatra da nas je sadašnja Vlada dovela u takvu situaciju da nas mogu ucjenjivati i drugorazredne europske banke.

Andrija Hebrang rekao je da je HDZ protiv SDP-ova prijedloga jer bi banke u tom slučaju morale povisiti kamate ostalim građanima.

'Borimo se protiv povišenja kamata jer novac iz banaka treba svima - i proizvođaču i državi da bi podmirila svoje obveze prema građanima - a ovaj prijedlog bi natjerao banke da dignu kamate. Također, kad bi se obustavilo vraćanje kamata dok traje kriza, što će biti 2010 kad kriza bude najdublja? To bi značilo 2,3 godine zaustavljanja otplate kredita, taj pritisak banke sigurno ne bi mogle izdržati. Nepravedno je i da onaj tko je ostao bez posla prije studenog 2008. ima tu privilegiju, a oni koji nisu u toj skupini nemaju tu olakotnu okolnost. SDP-ov zakon uperen je protiv građana', zaključio je Hebrang.