ŠEF HSS-A FRIŠČIĆ

'Šuker je bankama najbolja mušterija'

20.08.2010 u 15:04

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Josip Friščić izjavio je danas uoči sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor o rebalansu proračuna kako treba vidjeti je li potrebno bankama uvesti porez, ali je naglasio kako oni koji ostvaruju profit dio tog profita trebaju dati kao svoj doprinos za rješavanje krize i financijsku stabilizaciju države.

Friščić je novinarima pred zgradom Vlade kazao kako nisu svi protiv uvođenja poreza bankama, već da su mišljenja podijeljena, te da očekuje da će mu biti prezentirani podaci o tome.

Prema tome, bit ćemo za što će se opredijeliti većina i nećemo biti ti koji ćemo opstruirati, kazao je Friščić. Svoj doprinos za rješavanje krize do sada su dali građani, umirovljenici i zaposleni te jednako tako, istaknuo je, to trebaju dati oni koji su čitavo to vrijeme imali dobre profite i dobro poslovali.

Smatra kako se neće ostvariti prognoze da će uvođenjem poreza bankama nestati kreditiranje i doći do povećanja kamate. Analize govore da uz samo nešto manje profita do nečeg takvog ne mora doći, a jednako tako pokazatelji govore da financijski sektor zapravo nema kud plasirati kapital s kojim raspolaže.

Ja znam da je njima najlakše, da je Vlada, država, odnosno Šuker najbolja mušterija, što je u proračunu veća rupa to će biti više potraživanja, međutim na taj način mi nećemo riješiti problem financiranja svih javnih potreba, a jednako tako i postići stabilnost proračuna, dodao je.

Friščić smatra da do kolapsa države neće doći, naglašava da svi moramo biti realni i objektivni i dati svoj doprinos da se što je moguće prije, što je moguće manje bolno problemi rješavaju.

Treba voditi računa da ono što će biti u izdacima bude pokriveno prihodima, da se ne stvaraju obveze koje nemaju pokrića, jer je u suprotnom sigurna nemogućnost efikasnog upravljanja sustavom, rekao je Friščić.