NJEMAČKI VELEPOSLANIK

'Šuker i Linić sjajan su primjer financijske odgovornosti'

12.06.2012 u 14:01

Bionic
Reading

U utorak je u Zagrebu održan Okrugli stol iz niza 'Zagreb, EU – Brunch & Debate' na temu 'Hrvatska – Bavarska – Njemačka zajedno u EU. U sklopu boravka u Hrvatskoj državna ministrica za savezna i europska pitanja Slobodne države Bavarske, Emilia Müller, također je sudjelovala u radu Okruglog stola gdje je održala predavanje na temu 'Perspektive hrvatsko-bavarskih odnosa u svjetlu pristupanja Hrvatske EU'. Uz nju je kratki osvrt dao i njemački veleposlanik Bernd Fischer koji je naglasio kako je 'Hrvatska partner koji daje puno i kojeg trebaju iz vlastitih, egoističnih razloga'

'Hrvatsku i Bavarsku vežu duboko prijateljstvo i dobri odnosi na svim razinama. Ove godine Hrvatsko-bavarska komisija slavi 40 godina rada i to je jedna od najstarijih komisija te vrste u Bavarkoj. Uz postojeću suradnju sada smo definirali i mnogo novih projekata', rekla je Emilia Müller

Bavarska ministrica je prethodno na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rekla kako će Bavarska i dalje podupirati Hrvatsku na putu u EU i ulagati u hrvatsko gospodarstvo, a Zagreb bi trebao smanjiti zapreke investicijama, osobito na lokalnoj razini.

'Potrebna su poboljšanja u upravi, osobito na lokalnoj razini i pronalaženje dobra odnosa između gospodarstva i zaštite okoliša', izjavila je bavarska ministrica i naglasila da je za Bavarsku posebno važna suradnja s Hrvatskom na području pravosuđa i unutarnjih poslova, zbrinjavanju otpada, kao i suradnja u sklopu Dunavske regije, piše Hina.


S Hrvatskom posluje 1.300 bavarskih kompanija, 205 ih ima zastupništvo, 88 stalna predstavništva u Hrvatskoj, a 11 poduzeća u bavarskom vlasništvu ima proizvodne pogone na hrvatskom teritoriju.

'Bilo bi mi drago da jednog dana u Hrvatskoj budu i BMW i Audi, to bi bila jedna nova prilika za Hrvatsku. Tko je jednom bio u Hrvatskoj, uvijek se vraća. Hrvatska nije atraktivna samo za odmor, Hrvatska je regija šanse', rekla je Müller i dodala kako je Hrvatska oduvijek duboko ukorijenjena u europskoj povijesti te da bi mogla postati ključna regija u jugoistočnoj Europi, jer je već sada stabilizator i motivator u regiji.

Bavarska ministrica spomenula je i aktualnu dužničku krizu, kao izazov koji stoji pred EU-om.

'Bila je potrebna duboka kriza da EU ispliva kao prioritet. Mnogi dovode budućnost Unije u pitanje. No ne smijemo dopustiti da se posumnja u nju. EU je najgenijalniji izum poraća. Snažna Europa treba uvjerene Europejce. EU je velika prilika za sve nas, mora postati stvar srca, zaključila je bavarska ministrica.

Osvrt na temu 'Njemačko–hrvatski odnosi, izazovi i mogućnosti' dao je i veleposlanik Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Bernd Fischer

'S Hrvatskom će EU dobiti zemlju koja dobro misli. Imao sam priliku upoznati i Ivana Šukera i Slavka Linića i smatram kako su oni sjajan primjer financijske odgovornosti. Hrvatska će zasigurno i dalje biti financijsko sidro; hrvatska kuna je čvrsto vezana u euro, a Hrvatska je zemlja koja daje puno', kazao je njemački veleposlanik.

'Mi trebamo Hrvatsku iz vlastitih, egoističnih razloga. Ulaskom Hrvatske u EU olakšat će se između ostalog i dolazak njemačkih turista', dodao je Fischer i pohvalio 'sjajnu cestovnu infrastrukturu'.

'EU nudi mnoge financijske mogućnosti, iskoristite to, kao i ponudu koju nudi Njemačka. Iskoristite dar koji ste dobili: sunce, vjetar i biomasu. Mnogo toga uvozite, a nije potrebno, jer i sami to već imate', zaključio je njemački ministar.

Nazočnima su se obratili ii pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Hrvoje Marušić, zatim Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije te Senada Šelo Šabić u ime Instituta za međunarodne odnose.

Organizatori skupa su Zaklada Hanns Seidel, Diplomatska akademija MVEP RH i Institut za međunarodne odnose.

'Zagreb, EU – Brunch & Debate' niz je okruglih stolova čija je osnovna ideja poticati permanentni dijalog stručne publike i akademskih krugova, domaće i strane javnosti te promišljati i jačati ulogu Hrvatske u Europi i Europe u Hrvatskoj.