PROŠIRUJE SE HARAČ

Šuker: Hrvatskoj nedostaje optimizma

22.09.2009 u 17:36

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2010. do 2012. godine, koje će biti temelj za izradu državnog proračuna za 2010. godinu, čiji bi prihodi trebali biti veći za 1,7 posto nego ove godine, dok se rashodi planiraju na razini 151,7 milijuna kuna nižoj nego u ovoj godini.

Prema riječima ministra financija Ivana Šukera, prilikom izrade smjernica računalo se na utjecaj svjetske ekonomske krize na domaće gospodarstvo, prvenstveno kroz smanjenje izvozne potražnje za hrvatskim proizvodima, pogoršane uvjete na financijskom tržištu, ali i širenje pesimizma u sferi ekonomskih očekivanja. Kako je istaknuo, u Hrvatskoj u toj sferi vladaju defetizam i pesimizam, pa i ono malo poduzetničkog duha koji je prisutan "se prikrio i čeka što će se dogoditi".

Smjernicama se, uz ostalo, predviđa stopa gospodarskog rasta u 2010. u rasponu od nula od 0,5 posto, uz inflaciju od oko 3 posto. Očekivani rast BDP-a u 2011. iznosi pak 3, a u 2012. 3,5 posto. Prihodi državnog proračuna za narednu godinu, kazao je Šuker, trebali bi prema ovoj porasti za 1,7 posto, dakle na oko 113 milijardi kuna, dok bi rashodi trebali ostati na razini iz 2009., odnosno biti nešto niži, za 151,7 milijuna kuna.

Time bi se postiglo da deficit središnje države bude na razini od 2,1 posto BDP-a, a deficit konsolidirane države od 2,3 posto BDP-a, kazao je Šuker. Pritom je kao vrlo značajne izdvojio dva troška iz proračuna za narednu godinu - milijardu kuna više rashode za kamate u odnosu na razinu iz ove godine, kao i oko 600 milijuna kuna potrebnih za usklađivanje mirovina "starih" i "novih" umirovljenika.

Ponovio je i da je 87,2 posto proračuna ili oko 99,2 milijarde kuna unaprijed zadano za isplatu plaća, mirovina, porodiljnih i socijalnih naknada, zdravstvo i druga prava, što znači da bi se za smanjivanje proračuna za 10-ak milijardi kuna, kako neki predlažu, trebalo zadirati u ta prava. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da sada slijede razgovori s koalicijskim partnerima oko proračuna za 2010. te je ponovila da niti jedan njihov projekt nije nedodirljiv.

Smjernicama su na samoj sjednici Vlade podršku dali potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iz SDSS-a i Đurđa Adlešić iz HSLS-a, koja je pritom istaknula da bi jedna od prvih narednih tema Vlade trebale biti konkretne mjere jačanja gospodarstva i poduzetništva, primjerice kroz smanjenje parafiskalnih nameta.

Vlada je u Hrvatski sabor poslala i prijedlog zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, temeljem kojeg će "kriznim porezom" biti obuhvaćena baš sva primanja. Šuker je istaknuo da bi ovaj zakon trebao važiti od 1. listopada ove godine do 28. veljače 2011., kada istječe rok za predaju poreznih prijava za porezne obveznike koji prihode ostvaruju od samostalne djelatnosti.

Pritom je kazao da je do jučerašnjeg dana od posebnog poreza naplaćeno ukupno 360 milijuna kuna.Uz ostalo, prihvaćena je i strategija razvoja sustava unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru od 2009. do 2011., koja je dio pregovaračkog poglavlja Financijski nadzor, a čiji je krajnji cilj doprinijeti kvalitetnijem upravljanju javnim financijama. Upravo uvođenje unutarnjih kontrola u javnom sektoru razlog je, kako je kazao ministar financija, da su sva ministarstva u reviziji za 2008. godinu dobila nalaz da su poslovala u skladu sa zakonom, što je ranije bila rijetkost.