CRTEŽ ŠOKIRAO AMERIKANCE

Sugestija New York Posta: Obama je mrtva čimpanza

19.02.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Politička karikatura koja štedi političare nema previše smisla, no postoji granica ljudskosti, dobrog ukusa i zdrave pameti preko kojih takva karikatura ne bi smjela prijeći. A upravo to napravio je, nažalost, New York Post u izdanju od srijede

Karikatura prikazuje dva policajca koji stoje pred ustrijeljenom čimpanzom, a jedan od njih u rukama drži pištolj iz čije se cijevi još uvijek dimi. Drugi policajac obraća se kolegi riječima: 'Morat će pronaći nekog drugog da napiše idući paket poticaja (američkom gospodarstvu).'

New York Post karikaturu veže uz kontekst incidenta u Stamfordu u Connecticutu, gdje je jednu ženu napao kućni ljubimac - čimpanza. Ta vijest, za koju mnogi Amerikanci nisu čuli, završila je tako što je policajac ustrijelio čimpanzu. Nije, međutim, objašnjeno kakva bi mogla biti veza između ubojstva kućnog ljubimca i paketa poticaja. To je ultrakonzervativni tabloid New York Post, inače u vlasništvu australskog milijardera Ruperta Murdocha, ostavio na prosudbu svom vjernom čitateljstvu.    

Karikatura zapravo nema jasnu poruku. Može predstavljati rasistički ispad, aludirajući na predsjednika Baracka Obamu, predstavljenog kao majmuna - omiljeni simbol koji za crnce koriste rasisti. Može biti i političke prirode, što bi značilo da je paket poticaja 'majmunarija'. U kombinaciji i mašti čitatelja New York Posta, može predstavljati i otvoreni poziv na linč.

'Karikatura je jasna parodija aktualne vijesti o smaknuću podivljale čimpanze u Connecticutu. U proširenom značenju, karikatura ismijava napore Washingtona da ožive gospodarstvo', rekao je Col Allan, glavni urednik New York Posta.

Bijela kuća odbila je komentirati karikaturu, a tajnik za medije Robert Gibbs izjavio je tek da nije pametno čitati New York Post ako se želi informirati o važnim događajima.

Kontroverznu karikaturu nacrtao je Sean Delonas, poznat i po radovima koji 'ismijavaju' homoseksualce.