KRVAVA PLJAČKA RBA

Sudski vještak: Policajac je ustrijeljen s leđa

13.10.2009 u 17:35

Bionic
Reading

Ispitivanjem trojice policajaca ranjenih u pljački Reiffeisen banke u Sesvetama tijekom koje je ubijen njihov kolega Ivan Grbavac nastavljeno je suđenje Kazimiru Dužnoviću kojega se, osim za ubojstvo policajca, tereti za razbojstvo i čak pet pokušaja ubojstava

ZAGREB - Boško Ćelan, Milovan Dakić i Goran Blažević sudu su opisali kako su 5. svibnja ove godine oko 18 sati radio-vezom obaviješteni da je u banci u Sesvetama aktiviran alarm nakon čega su došli na mjesto zločina.

Ušavši u banku vidjeli su muškarca u bijeloj trenirci naoružanog puškom i shvatili da je riječ o pljački, no nitko od njih, kako tvrde, nije vidio kada i kako je pogođen mladi policajac koji je bio na jednoj od svojih prvih službenih zadaća.

Grbavac je, naime, od svih kolega došao najbliže razbojniku, a sumnju na njegovu smrt bacio je obdukcijski nalaz prema kojemu mu se ulazna rana od metka nalazi na leđima, a izlazna na glavi. Sporno je, međutim, što je prema snimkama nadzornih kamera u trenutku ubojstva razbojniku bio okrenut licem, a ne leđima.

Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik zbog toga je zatražio i dodatno vještačenje o ranama ubijenog policajca, koje mu je, kao i tužitelju, uručeno na današnjoj raspravi.

Kako je vještak utvrdio da je Grbavac ustrijeljen s leđa, odnosno da mu je zrno ušlo kroz lijevu donju stranu leđa, a izašlo kroz glavu, obrana će pokušati dokazati da mladi policajac nije stradao od Dužnovićevog metka.

Iako su na mjestu zločina pronađene čahure kalibra 9,39 koja odgovaraju službenim policijskim pištoljima, nitko od danas ispitnih policajaca nije znao reći tko je sve pucao tijekom pljačke.

Policajac Goran Blažević potvrdio je da mu nakon krvave intervencije u Reiffeissen banci službeni pištolj nije prošao vještačenje, iako je on sam, tvrdi, bio "kriminalistički obrađen".

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti još jedan ranjeni policajac te psihijatrijski vještak Miroslav Goreta