MAARTI AHTISAARI:

Sudski spor odgodio bi hrvatske pregovore s EU

01.09.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Partneri Europske unije moraju poticati Ljubljanu i Zagreb da budu 'razumni' i riješe svoj granični prijepor, kazao je dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši finski predsjednik Maarti Ahtisaari u utorak u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA

ALPBACH - "Uopće nisam za to da bilo koja zemlja blokira normalni pristupni proces (neke druge zemlje), bez obzira na kojim temeljima, jer to je nije fer prema zemljama kandidatima", kazao je Ahtisaari govoreći o Ljubljani, koja od prosinca prošle godine blokira pregovore Hrvatske s EU-om.

"Bilo bi puno bolje, dalje raditi a onda kada je sve riješeno, još se jednom vratiti problemu ako on još do tada nije riješen", nastavio je dodajući da bi inače moglo doći do odgode procesa reformi. Ahtisaari je izrazio žaljenje zbog slovenske blokade Hrvatske.

"Ovakvi slučajevi će naravno otvoriti pitanje o tome trebamo li u EU prihvatiti zemlju koja u određenim slučajevima ima probleme sa svojim susjedima", istaknuo je aludirajući na Sloveniju.

"To smo trebali prije riješiti. Bilo bi jednostavnije Slovencima. Ja s obje zemlje imam dobre odnose i one znaju da sam se ja uvijek zalagao za ulazak u EU za obje zemlje", rekao je izražavajući uvjerenje da će Zagreb i Ljubljana pronaći rješenje tog problema.

"Ali mi moramo biti čvrsti kako bismo ih do toga doveli", nastavio je dodajući da bi u protivnome spor završio na Međunarodnom sudu u Den Haagu.

"To bi tada trajalo više godina i odgodilo hrvatske pregovore", istaknuo je.

Ahtisaari je također kazao kako je uvjeren da će jednoga dana i Srbija i Kosovo biti članice EU-a.