KORUPCIJA NA HRVATSKI NAČIN

Sudska vještakinja: Tvoj život je u mojim rukama

14.07.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Splitu sudi se Anki Samardžić, sudskoj vještakinji za financije i knjigovodstvo zbog primanja mita od sto tisuća eura

Na optuženičkoj klupi je i njezina sestra Marija Lulić s kojom se savjetovala oko primanja mita. Ivan Vilić, u dogovoru s USKOK-om, dao je Anki Samardžić mito kako bi u obnovljenom postupku, koji se vodio protiv njega, bio oslobođen optužbi.

Kada je dobila novac, Samardžić je u vještačenju napisala da se nalaz ne može izraditi jer je originalna dokumentacija manjkava. To je Županijskom sudu u Splitu naplatila osam tisuća kuna.

Mene je Anka Samardžić zvala telefonom dva puta i ostavila poruke mom ocu. Kada sam se našao s njom u kafiću kraj Galeba u Omišu, rekla mi je da je dobila nalog od suda da napravi vještačenje u sudskom postupku gdje sam bio optužen.

Rekla mi je: 'Ivice, tvoj je život u mojim rukama!' Dala mi je naslutiti da će za novac napraviti vještačenje u moju korist. Bilo mi je jasno iz njezinih riječi kako ću ili pristati na povoljno rješenje ili ići u zatvor, što je značilo da će napraviti vještačenje na moju štetu', detaljno je ispričao Ivan Vilić, svjedok pouzdanik koji je bio mamac u USKOK-ovoj klopci.

'Odmah sam otišao u USKOK i sve im kazao. Nakon što sam postao svjedok pouzdanik, susreo sam se s Ankom više puta u restoranima i kafićima. Nisam dobivao upute od USKOK-a što ću kazati prilikom susreta. Ona sama mi se hvalila kako je već prije tako riješila nekoliko slučajeva te kako je nekoga iz Trogira spasila od deset godina zatvora. Novac sam joj dao u tri navrata - dva puta po 15 tisuća i treći put ostatak od 70.000 eura', kazao je Vilić.

Nakon njega iskaz je dala Ankina radna kolegica iz Galeba. 'Anka mi je kazala da će od jednog čovjeka tražiti 100.000 eura za posao koji mu ima napraviti. To je velik novac i mislila sam kako je nemoguće da će od ikoga dobiti toliku sumu.
Nakon nekog vremena mi je rekla da je dobila 10.000 eura od tog posla te sam je vozila kupiti vrata za stan, a dala mi je i svoj stari kompjutor kada je kupila novi.

Uvijek je mislila kako je sposobna za nešto više od posla u Galebu'i znam da joj je bila životna želja kupiti stan. Apeliram na sudsko vijeće da budu blagi prema njoj jer ona nije kriminalac, ona je malo u oblacima po pitanju života', kazala je svjedokinja.

Tijekom suđenja u dvorani je sjedio i dr. Mijo Milas, sudski vještak neuropsihijatar koji je pratio stanje optužene Samardžić. Ona je u međuvremenu počela patiti od depresije i imala je moždani udar tako da je bila sporna njezina raspravna sposobnost, piše Slobodna Dalmacija.