jan kuciak

Suđenje za ubojstvo slovačkog novinara počinje u prosincu

20.11.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Suđenje poznatome slovačkom poduzetniku i trojici drugih osoba pod optužbom da su naredili i izveli ubojstvo istraživačkog novinara i njegove zaručnice počet će 19. prosinca, rekao je posebni kazneni sud u srijedu

Ubojstvo Jana Kuciaka i Martine Kusnirove još uvijek je dominatna tema u zemlji članici Europske unije više od godinu dana nakon što je izazvalo masovne prosvjede protiv korupcije i prisililo na ostavku tadašnjeg premijera Roberta Fica, koji je bio premijer 10 od proteklih 12 godina.

Suđenje će se održati prije općih izbora 29. veljače, a ankete pokazuju pad potpore vladajućoj stranci SMER i uspon antisistemskih i ekstremno desnih stranaka dok političari iz tradicionalnih stranaka nastoje umanjiti svoje veze s glavnim osumnjičenim.

Kuciak, 27, i Kusnirova ustrijeljeni su u svojoj kući izvan Bratislave u veljači prošle godine. Tužitelji su rekli da je poduzetnik Marian Kocner, tema Kuciakova izvješćivanja o korupciji, naručio ubojstvo. Kocner i dva navodna suradnika izjasnili su se da nisu krivi dok je četvrti osumnjičenik priznao da je pucao.

Peti muškarac priznao je da je pomagao u ubojstvu te je sklopio dogovor s tužiteljima da djeluje kao svjedok na suđenju ostaloj četvorici, koji bi mogli dobiti doživotne zatvorske kazne.

Na slučaj se gleda kao na test slovačke policijske i pravosudne neovisnosti nakon što je istraga razotkrila poslovne i osobne veze između Kocnera i sigurnosnih dužnosnika.

Proteklih tjedna više dužnosnika podnijelo je ostavke, uključujući zamjenika ministra, dva tužitelja i sudca. Svi su zanijekali svaku povezanost s ubojstvima Kuciaka i Kusnirove.